I løbet af årets første halvdel har vi i de månedlige omtaler af statistikken over nyregistrerede traktorer anvendt udtryk som "godt begyndt", "forår i traktorstatistikken" og "stigende traktorsalg". Og nu da juni-statistikken er klar, og årets første halvdel er gået, er det for alvor tid at finde optimismen frem.

I juni blev der efter de sædvanlige beregninger - traktorer fra 30 kW, svarende til godt 40 hestekræfter og opefter - nemlig nyregistreret 172 nye traktorer, en betydelig stigning i forhold til de 93 styk, der blev afsat i juni i fjor.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Under alle omstændigheder var det John Deere, der førte an i juni med 38 styk, svarende til en markedsandel på 22,1 procent. På de følgende pladser i toppen kom New Holland med 32 nyregistrerede traktorer og en markedsandel på 18,6 procent samt Massey Ferguson med 27 nyregistreringer tæt fulgt af Case IH med 25.

Mindre dominans

Det hører med til billedet, at nogle mærker markedsfører små traktorer, som indgår i statistikken, men som ikke nødvendigvis afsættes til landbruget, andre mærker gør ikke.

Og derfor - lægger man snittet et helt andet sted og beder statistikken hente eksempelvis traktorer på 90 kW og opefter - cirka 122 hestekræfter - ser billedet pludselig lidt anderledes ud. Så ligger John Deere ganske vist stadig i front med 29 nyregistreringer i juni, men dominansen er knapt så udtalt, eftersom New Holland og Case IH er tættere på med henholdsvis 27 og 23 styk.

Højdespringere

Nok så interessant er det samlede salg for årets første seks måneder, hvor sammentællingen - igen fra 40 hestekræfter og opefter - siger 1.171 nyregistreringer - et ordentligt spring i forhold til de 819 styk, der blev afsat på de tilsvarende seks måneder i fjor.

Generelt har de fleste toneangivende traktormærker på det halve år foretaget imponerende højdespring i forhold til samme periode i fjor - det gælder især Case IH, Fendt, John Deere, Massey Ferguson og New Holland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På årets første seks måneder var John Deere det bedst sælgende mærke med 275 enheder fulgt af New Holland og Massey Ferguson med henholdsvis 220 og 166 nyregistreringer. Fjerdepladsen går til Case IH med 165 styk og femtepladsen til Fendt med 132. På de følgende pladser kommer Valtra (73), Claas (45), Deutz-Fahr (40) og Zetor (12) - hvorefter det begynder at handle om encifrede antal.

Og igen: Lægger man i stedet snittet ved 122 hestekræfter og opefter, så står John Deere stadig med en føring efter det første halve år med 195 nyregistreringer foran New Holland (166), Massey Ferguson (132), Case IH (129) og Fendt (126).

Nyregistreringer juni 2013:

Kilde: ND Data

John Deere 38

Artiklen fortsætter efter annoncen

New Holland 32

Massey Ferguson 27

Case IH 25

Fendt 11

Valtra 10

Artiklen fortsætter efter annoncen

Deutz-Fahr 9

Claas 8

Lamborghini 1

Landini 1

Zetor 1