Abonnementsartikel

Seamus Nolan driver et landbrug med kødkvæg og opdræt af stude i det sydøstlige Irland. Foderet blandes, og dyrene strøs med en Hi-Spec V12-vertikalblander med halmblæser.

De cirka 70 ammekøer på Seamus Noland Farm er af racen limousine eller krydsninger med limousine. Ud over kalvene fra egen besætning indkøbes der tyrekalve, og på ejendommen opdrættes der årligt cirka 130 tyrekalve og stude.

- Lige nu er der gode priser på oksekød, og vi sælger tyrene, når de vejer godt 500 kg, forklarer den irske mælkeproducent Seamus Noland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Køer og stude går på græs hovedparten af året, mens tyrene går i stalde, hvor der er spalter ved foderbordet og dybstrøelse i lejearealet.

Køer og kvier, der skal fedes, går i bokse med dybstrøelse.

Blander til kraftfoder

Tyren fodres med en blanding af kraftfoder, korn, melasse og hvedehalm. Foderet blandes i en Hi-Spec-vertikalblander, som har en snegl og en kapacitet på 12 kubikmeter.

- Vi anvender hvedehalm i blandingen til tyrene, da halmen er sprød og meget let at findele, så vi opnår en homogen blanding, som dyrene ikke kan sortere i, siger Seamus Nolan.

Et godt sug

Den irske landmand har fået sin blandevogn leveret med en frontmonteret halmblæser, som er i stand til at blæse halmen ind i de dybe bokse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi strøer med rughalm, da det er vores erfaring, at det egner sig bedre til dybstrøelse end halm af hvede og byg. Vi ikke interesserede i, at halmen findeles for meget, og derfor anvender vi ikke modskær, når halmen rives op, forklarer Seamus Nolan, mens han dumper to rundballer i blandvognen.

Han lader kun vognen køre nogle få minutter, før han kører frem og begynder at strø dyrene. Han forklarer, at blæseren har et kraftigt sug, og at porten fra blandekarret og ind til blæseren kun skal åbnes ganske lidt, før halmen suges ind i blæseren.

Blæseren trækkes af en transmission foran på vognen. Transmissionen har to gear og et frigear, så blæseren kan kobles fra, når vognen anvendes som fodervogn.

Fodrer med blæseren

I stalden med fedekøer og kvier fodres dyrene i nogle meget høje krybber af beton. Frem for at få blandevognen leveret med en elevator, som kunne læsse foderet op i krybberne, anvender den irske landmand i stedet blæseren til at læsse foderet af med.

Når der fodres med blæseren, skiftes der til det lave gear for at undgå, at foderet blæses op af krybben igen. Hi-Spec kan levere blæseren på hele programmet af vertikalblandere fra 10 til 32 kubikmeter.