Man får klip i kørekortet, hvis man forbryder sig alvorligt mod færdselsreglerne, og nu kan man snart også - i yderste tilfælde - få inddraget sit sprøjtebevis, hvis man ikke overholder de regler, der gælder for sprøjtemidler.

Det er der bred enighed om blandt politikere og landbrugserhvervet, skriver Miljøministeriet i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tirsdag førstebehandler Folketinget lovforslaget, der kan føre til hårdere straffe til personer, der sælger og anvender ulovlige sprøjtegifte.

Hårdt mod hårdt

Loven øger bødestørrelsen og giver mulighed for at fratage retten til selv at sprøjte egne marker. - Det er helt uhørt, at der er mennesker, der kan finde på at sætte grundvandet, vores natur og andres helbred i fare ved at bruge og sælge ulovlige sprøjtemidler. Derfor sætter vi nu hårdt mod hårdt, så vi kan få stoppet de få brodne kar i erhvervet, siger miljøminister Ida Auken.

Samtlige høringsparter, herunder Landbrug & Fødevarer, bakker også op om den del af lovforslaget, der lægger op til, at de værste syndere blandt landmændene skal kunne miste retten til at sprøjte markerne i op til fem år.

Holdningsændring hos de få

- Langt hovedparten af de danske jordbrugere er særdeles ansvarlige mennesker, der sætter stor pris på natur og mangfoldighed. De anvender plantebeskyttelsesmidler korrekt og forsvarligt. Men der er behov for, at vi får skabt en holdningsændring hos de få jordbrugere, der desværre stadig kan finde på at bryde loven på området ved at importere ulovlige pesticider, siger Landbrug & Fødevarers viceformand, Lars Hvidtfeldt.