Sprøjtegifte skal fjernes, hvis de mistænkes for at kunne skade miljøet, mener miljøminister Ida Auken (SF). Det skriver Politiken lørdag ifølge DR Nyhederne.

- Vi lukker vandboringer i hele landet, fordi man har brugt sprøjtemidler, der ikke var sikre. Hidtil har man ladet usikkerheden komme sprøjtemidlerne til gode, siger Ida Auken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hun lægger dermed op til at vende bevisbyrden om, så producenterne skal bevise, at sprøjtemidlerne ikke skader grundvandet.

Med indgrebet vil regeringen også slå hårdere ned på landmænd, der bryder reglerne. Det sker med større bøder og fratagelse af retten til at sprøjte egne marker.

- Der er en ligegyldighed over for miljøet, som skræmmer mig. Jeg kan se, at der ikke er noget, som hedder samfundsansvar, hos den gruppe landmænd, og derfor bliver jeg nødt til at slå hårdt ned, siger Ida Auken.

Videncentret: Ikke alt kan erstattes

Ida Auken er sikker på, at landmændene vil kunne finde andre produkter på hylderne til erstatning for de sprøjtemidler, der vil blive fjernet.

Den vurdering deler landskonsulent ved Videnscenter for Landbrug Poul Henning Pedersen imidlertid ikke.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han vurderer, at der eksempelvis ikke findes et alternativ til sprøjtemidlet Bentazon, som anvendes ved dyrkning af kløvergræsmarker til kvægfoder.