Projektleder doktor Blair Miller, der arbejder for entreprenørfirmaet REL-group i New Zealand, har store forventninger til, at antallet af kvægstalde vil stige kraftigt i New Zealand i løbet af de næste to-tre år.

Forbedret dyrevelfærd, øget produktivitet, bedre arbejdsvilkår for medarbejderne og en mindre miljøbelastning er nogle af årsagerne til, at de new zealandske mælkeproducenter er interesserede i at bygge store kvægstalde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

200 til 300 stalde de næste to år

I øjeblikket arbejder Blair Miller på et projekt til 780 køer, hvor der er tale om et barmarksprojekt til cirka 80 millioner kroner. Det er en gruppe på fem landmænd, som står bag projektet, og efter planen skal det stå færdigt i maj 2013. Blair Miller forventer, at dette projekt bliver ét blandt mange, og at der vil blive bygget 200 til 300 store kvægstalde i New Zealand de kommende to-tre år.

- Den new zealandske mælkeproduktion står overfor en stor miljømæssig udfordring, mener PhD Paul Li Cheng fra Lincoln University og påpeger, at en del af løsningerne kunne være, at køerne i højere grad skal indenfor i stalde.

I det projekt, som Blair Miller i øjeblikket er i gang med, er det planen, at gyllen skal separeres med en Bauer-separator, og der skal bygges opbevaringskapacitet til gylle, som svarer til tre-fire måneders produktion.

– Miljøteknisk er det langt over niveauet for en almindelig mælkeproduktion, hvor gyllebeholderen ofte er et hul i jorden – uden betonbund, og gyllen spredes ud med vandingsanlægget som en otte-procents-blanding, forklarer sharemilker Brett Ford, som har cirka 2.300 køer fordelt på tre farme på Sydøen. Brett Ford giver udtryk for, at der er mange krav, som skal opfyldes som mælkeproducent, og han frygter, at det vil blive værre i fremtiden.

Læs mere i næste nummer af Bovilogisk, der udkommer fredag den 15. marts eller læs artiklen allerede nu på Bovilogisks hjemmeside.