Danish Crown fylder 125 år i år, men det var næppe i respekt for jubilæet, at der stort set kun var rosende ord og tilfredse miner på det repræsentantskabsmøde, som torsdag godkendte selskabets beretning og årsregnskab for 2012.

Det skyldtes, at det er gået godt det seneste år, men på repræsentantskabsmødet tegnede både Kjeld Johannesen og DC-formand Erik Bredholt også linjer helt tilbage til 1887, da det hele begyndte på Horsens-egnen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kendskab til marked og forbrugere

- Vi kender markedet i Tyskland, England, Korea og Italien. Vi ved, hvad forbrugerne ønsker de forskellige steder. Den erfaring, vi har opbygget gennem 125 år, gør, at vi har, og at vi fastholder en stærk position. Både på markedet og på et marked, der er udfordret. Den position giver en unik markedsadgang, der sikrer den bredde, vi har gavn af og behov for, så vi kan være konkurrence-dygtige, sagde Kjeld Johannesen til repræsentantskabet.

- Vi afleverer et regnskab med ni procent i omsætningsfremgang og højere priser på vores produkter. Der har været stigende priser året igennem, sagde direktøren.

Fordeling af overskud

Omsætningen landede på knap 56,5 milliarder kroner, og overskuddet blev på to milliarder kroner. Svinekødsdivisionen tegner sig for 57 procent af både omsætning og overskud, oksekødet har otte procent af omsætningen og seks procent af overskuddet mens forædlingsvirksomhederne tegner sig for 35 procent af omsætningen, men 37 procent af overskuddet.

England er det største marked på svineproduktionen med en afsætning på cirka 13 milliarder kroner.

- Japan og Kina bidrager i stort omfang. Der har været en betydelig volumen-fremgang på de asiatiske markeder. Der har været tilbagegang inden for EU, men vi søger også de markeder, der giver den højeste pris, sagde Kjeld Johannesen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han kunne fortælle, at der er tilført fem procent færre råvarer i svinedivisionen det seneste år, men omsætningen steg over otte procent.

-Vi har fået mere for vores varer, sagde han.

Prisstigning med forsinkelse

Omsætningen i forædlingsvirksomhederne under DC Foods er også steget betydeligt, men overskuddet er faldet med et par hundrede millioner kroner.

- Det har været svært at få prisstigningerne til at slå igennem ude på markederne, men sådan noget sker altid med forsinkelse. Dermed er vores overskuds-margin også indsnævret. Det er helt naturligt i arbejdet med at skaffe et generelt højere prisniveau, men vi har fået en ok forrentning af vores investeringer, sagde Kjeld Johannesen.

Over 60 milliarder

Han lover et resultat næste år, der er bedre end det i år. Og bestyrelsen har bedt Kjeld Johannesen om at skaffe en omsætning over 60 milliarder kroner i 2012/2013.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi er klar til de næste 125 år. Selv om vi har mange år på bagen, synes jeg hverken vi er gamle eller langsomme, sagde Kjeld Johannesen.