Der mangler hverken varer på væggene eller osere på gulvet hos de landbrugsmæglere, som også er repræsenteret på Agromek.

I modsætning til maskinhandlerne, der har ”billige” produkter til 115.000 kroner for en vogn eller 298.000 kroner for et bælte-sæt, så skal man op i nærheden af 30 millioner kroner for at få en solid kvæg- eller svinegård.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har haft mange folk på standen, og vi har fået navne på nogle, der søger efter jord eller en ejendom i et bestemt område eller som ønsker at købe mere jord, siger landbrugsmægler Tommi Henriksen fra Nybolig Landbrug Østjylland.

Prisen på jord

Tommi Henriksen fortæller, at det ikke har været så let at komme af med landbrug.

- Vi er begyndt at sælge igen, og vi er også ved at finde ud af, hvad de reelle jordpriser er rundt omkring, siger Tommi Henriksen, som tilføjer, at det primært er de etablerede landmænd, der køber op. Det er ikke nemt for en nystartet, ung landmand.

- Der er en tro på, at jorden ikke blive billigere end nu, og renten er lav, og de landmænd, der har den økonomiske magt, de tror på, at det er nu, de skal købe, siger Tommi Henriksen.

Banker ser på finansiering

Hans mæglerkollega hos LandboGruppen, Hans Schmidt Jensen, konstaterer, også at det kan lade sig gøre at sælge landbrug igen. Mest svinebrug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er nemmere nu end det var for et år siden. Tingene er ved at løsne lidt op, og nu vil kreditgiverne også gerne kigge på et projekt. Problemet er ikke at finde købere, men at skaffe finansiering, siger Hans Schmidt Jensen.

- Der er en type af købere, der har ventet på, at markedet ville nå bunden, siger Hans Schmidt Jensen, men der er også købere, der troede, de var købere, lige indtil de går i banken.

- Så løber de panden mod en mur, fordi banken ikke vil udvide deres engagementer i landbruget. Omvendt er der også banker, der har muligheden for det, siger Hans Schmidt Jensen.

Pukkel af gårde

Han regner med, at udbudet af gårde til salg vil stige. Dels er der mange ældre landmænd, der skal af med bedriften på et tidspunkt, og dels fik nogle landmænd ikke solgt gården for nogle år siden, da priserne var i top.

- De har skubbet et salg foran sig, men de ejendomme vil også komme i markedet, siger mægleren fra LandboGruppen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tommi Henriksen fra Nybolig Landbrug tvivler på, at det bliver de nye købere, der får plads til deres underskrifter på en slutseddel.

- Jeg kan ikke se, hvordan de store landbrug skal blive generationsskiftet, og mit bud er, at det bliver selskaber, der går ind og overtager, siger Tommi Henriksen.

Ung mand ser mod nord og syd

Albert Kolk er en af dem, der snuser omkring og kigger på lidt luftfotografier og bedriftsbeskrivelser. Den 21-årige landmandsuddannede sønderjyde drømmer om egen gård, men ikke i Danmark.

- Jeg synes, der bliver lavet så mange regler på Christiansborg, at jeg tror, det er lettere at etablere sig i Tyskland. Det kan også være, det bliver i Norge. Jeg har hørt, man kan etablere sig med 30 malkekøer i en løsdriftsstald og alligevel have økonomi i det. Jeg kan ikke se, hvorfor tingene skal være så store. Jeg vil gerne have en bedrift, så jeg kan komme rundt over det hele én gang dagligt, siger Albert Kolk.