En ganske almindelig malkeko koster cirka 10.000 kroner, men hvis der er tale om et avlsdyr med en særlig heldig kombination af egenskaber, kan prisen være 15 gange højere.

Det blev bevist under Agromek 2012 i Herning, hvor LandTV fulgte auktionen over nogle af landets bedste sortbrogede kalve.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kalven Josefine fra Kristian O. Dahlgård i Snedsted blev med et hammerslag på 148.000 kroner den dyreste, sortbrogede kalv, der nogensinde er solgt på en dansk avlsdyrsauktion.

Josefine, som udover at være af rigtig god afstamning og på forhånd udvise flotte avlsværdier, har også har den særlige kvalitet, at den er født med arveligt anlæg for ikke at få horn.

- Det betyder, at man kan spare udgiften ved at få afhornet kalve, og i Tyskland er man særligt interesseret i den slags avlsdyr, fordi i hvert fald økologerne formentlig får et forbud mod at bedøve kalve og afhorne dem. Æg fra kalven er derfor allerede på forhånd solgt til tyske og danske kvægavlere, siger landskonsulent Keld Christensen fra avlsforeningen Dansk Holstein.

Han vurderede derfor, at Josefine trods økonomisk smalhals i mælkeproduktionen kunne indbringe mindst 60.000 kroner ved auktionen. Men Keld Christensen måtte som auktionarius helt op på 148.000 kroner, før han kunne give tredje hammerslag til en gruppe tyske kvægavlere, der blev ved med at byde kalven op i konkurrence med en dansk kvægavler.

Internationalt ry

I reportagen fra Agromek taler LandTV også med nogle af de udenlandske kvægavlere, der var i Herning for at tjekke de danske malkekøers internationale ry som både højtydende og sunde dyr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Programmet "Guldkalven Josefine" ser desuden nærmere på nogle af smarte og automatiske løsninger, som skal gøre fremtidens mælkeproduktion mere effektiv.

På Agromek kunne landmændene blandt andet møde på en foderrobot, der selv tager sig af køernes fodring døgnet rundt samt en malkekarrusel, hvor robotarme klarer malkearbejdet i store besætninger.

Se indslaget her