Randzoner, naturplaner, insektvolde og vildtstriber er nogle af navnene på de naturtiltag, som gennem en årrække er lavet på landbrug over hele landet.

Der har hidtil ikke været forsket meget i effekten, men der er positive meldinger fra de landmænd, jægere og naturelskere, som på frivillig basis har taget initiativer til gavn for de vilde dyr og planter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

LandTV har besøgt nogle af de ildsjæle, der har sat sig for, at der stadig skal være plads til de vilde dyr i det moderne landbrugslandskab.

I programmet "De vilde dyrs mark" medvirker blandt andet vildtplejekonsulent Jytte Paarup, der sammen med sin mand på gården Hunskjær ved Nr. Nissum i Vestjylland laver vildtstriber til gavn for især agerhøns og harer. 

- Selvfølgelig vi kommer ikke tilbage til 1950 og 1960'erne, men det behøver vi heller ikke. Man kan faktisk godt lave en masse gode tiltag i et effektivt og moderne landbrug, siger Jytte Paarup.

Grønne ørkner

Programmet besøger også Leif Gade fra Skals ved Viborg, der er en af de landmænd, der har arbejdet længst med egentlige naturplaner på sin bedrift.

Undervejs møder seerne desuden et par biavlere, der tydeligt kan se, at også nyttige insekter som honningbier kan have det svært på landbrugets effektive marker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I dag er kornmarken ren. Det var den ikke i gamle dage. Det danske landskab har ændret sig, og vi taler om grønne ørkner, hvor der ikke er blomster til bierne, siger Asger Søgaard Jørgensen fra Danmarks Biavlerforening.

"De vilde dyrs mark" har premiere mandag den 1. oktober. Se sendetidspunkter på www.landtv.dk