Mange forskellige arter af naturlige fjender i marken er af stor betydning for at økosystemets naturlige bekæmpelse af skadedyr kan være effektiv. Det er især vigtigt nu, hvor mange skadedyr udvikler resistens over for pesticider, og flere og flere stoffer er blevet forbudt. I økologisk jordbrug er der et ønske om at bruge den naturlige bekæmpelse af skadedyr, ved at begunstige skadedyrenes fjender. Men for at fremme dette er der behov for mere viden om, hvordan angrebet påvirkes af hvor mange forskellige naturlige fjender dér er.

Øget biodiversitet

Eva Roubinet har i sin doktorafhandling "Food webs in agroecosystems ? implications for biological control of insect pests", ved det svenske lantbruksuniversitet (SLU) fordybet sig i emnet. For det første har hun lavet en samling af den videnskabelige litteratur omkring emnet. Konklusionen var, at den øgede mangfoldighed af rovdyr fører til en forbedret biologisk bekæmpelse af plante-spisende insekter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis du ønsker at fremme de naturlige fjender, er det vigtigt at finde ud af flere fakta om forholdet mellem rovdyr og byttedyr. Simpelthen; Hvem spiser hvem?

For at undersøge dette så Eva Roubinet på, hvad dyrene spiste under forskellige dele af sæsonen ved at studere rovdyrenes maveindhold ved hjælp af nyudviklet DNA-teknologi.

Edderkopper og løbebiller var i fokus, og undersøgelsen viste, at de er vigtige naturlige fjender af bladlusene i marken. Men også at de spiser andre insekter. Det er derfor vigtigt at se på, hvad de naturlige fjender spiser, foruden den skadegører man gerne vil have bekæmpet.

- Min afhandling understreger, hvor vigtigt det er at vide, hvordan hele fødekæden ser ud, hvis du ønsker at designe en strategi for en målrettet biologisk bekæmpelse på agerjorden, siger Eva Roubinet i en pressemeddelelse.

Brede kantzoner

Over sæsonen kan forskellige arter supplere hinanden. En mangfoldighed af rovdyr/insekter fører til, at den biologiske kontrol bliver mere stabil.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Eva Roubinets tips, om hvordan man kan favorisere rovdyrene, er for eksempel gennem reduceret brug af pesticider og ved at tilføje organisk materiale, have brede sprøjtefri randzoner og samdyrkning af flere arter.