Abonnementsartikel

Rentabiliteten af en formklipper er vanskelig at vurdere, men Jutek oplever god interesse hos især de lidt ældre juletræsproducenter.

Virksomheden Jutek er specialist i at udvikle og producere maskiner til juletræsdyrkning. På dette års Langesømesse vises blandt andet Jutek's formklipper og vindmaskinen Wind-Master, der kan bekæmpe frostskader ved at blæse varmere luft ned ovenfra.

- Wind-Master anvendes ikke af danske juletræsproducenter, men finder dog god anvendelse i frugtplantager. Vi tager den alligevel med her, fordi messen også besøges af udenlandske gæster, siger Jørgen Kæhlershøj fra Jutek.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mere relevant for danske producenter er formklipperen, der blev introduceret på messen for første gang i 2010. Den er uændret i sit grundprincip og har gennem årene stille og roligt vundet indpas i plantagerne.

- Det er ikke de store styktal, vi sælger - 10 maskiner om året er flot - men jeg kan se en tendens til, at flere og flere producenter får øje på maskinen. Gennemsnitsalderen for danske juletræsproducenter er steget gennem mange år, og når man har nået en vis alder, sætter man jo gerne pris på at kunne sidde på nakken af en maskine og lade denne gøre arbejdet, siger Jørgen Kæhlershøj og tilføjer:

- Det er jo heller ingen hemmelighed, at branchen er økonomisk trængt. Er man en yngre producent, kan penge til nye maskiner være en stor post - ikke mindst fordi juletræsproduktion på alle måder er ganske kapitalkrævende.

Usikkerhed om fremtiden spiller også ind på beslutningen om at anskaffe sig nye maskiner.

- Varierende priser og svingende udbytter gør det svært og nærmest umuligt at vurdere, hvor lang tid en maskine skal bruge på at tjene sig selv hjem, lyder det fra Jørgen Kæhlershøj.