Abonnementsartikel

Skiftet fra traditionelle stier til storstier har været et godt valg for svineproducent Jørgen Bjerg.

Nysgerrige og glade grise er det første, der umiddelbart falder en ind, når man kommer ind i stalden hos Jørgen Bjerg, og det er der en særlig grund til. For denne besætning ligner på ingen måde en traditionel slagtesvinestald.

Jørgen Bjerg har nemlig valgt at lade sine slagtesvin gå i storstier med op imod 350 grise i hver sti.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En stor del af det gamle inventar er blevet hevet ned, så kun de faste skillevægge står tilbage. De fungerer som liggevægge og danner små huler, som grisene sætter stor pris på.

En uges arbejde gav helt ny stald

I 2009 besluttede Jørgen Bjerg sig for, at der skulle ske noget nyt.

- Staldene fungerede ikke optimalt.  De var dengang helt traditionelle med stier ned på begge sider af en midtergang. Grisene svinede meget, og det var ret tidskrævende dagligt at skrabe ned i de mange stier. Så i samråd med Søren Peter Hansen fra Domino fandt jeg på den nuværende løsning, og det fungerer rigtig godt, siger Jørgen Bjerg.

Løsningen bestod i, at al inventar på nær de faste skillerum blev revet ned, og hele stalden blev én stor sti, hvor der er 350 stipladser.  

- Tre mand brugte en uge på at omdanne stalden. Al inventar såsom foderautomater og frontlåger blev genbrugt. Det eneste nyindkøb var en sorteringsvægt fra Domino. Vægten var selvfølgelig en lidt dyr investering, men med det som eneste udgift har jeg nu en virkelig god og funktionel stald, som er meget behagelig at arbejde i, fortæller Jørgen Bjerg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs mere i det nyeste nummer af Hyologisk, der udkommer fredag den 7. september.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden læses på www.hyologisk.dk.

Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen.

Der kan bestilles abonnement på www.hyologisk.dk eller 7620 7970.