Allerede i 2013 kommer der skærpede krav, når det gælder spalter i svinestaldene. Kravene, der kommer i 2013, gælder kun betongulve, og da de er EU-bestemt, kommer der krydsoverensstemmelse på dem.

Senere - nærmere bestemt 1. juli 2015 - kommer der et dansk lovkrav, der forbyder fuldspaltegulve til alle dyregrupper, uanset om det er beton-, plastik- eller jernspalter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vær på forkant med situationen

Svinerådgiver Josva Møller Jensen fra LandboNord kom på årsmødet for Danvet med en opfordring om at være klar til samtlige krav allerede i 2013.

- Hvis man alligevel skal til at ændre på sit gulv til 2013, kan man ligeså godt gøre klar til 2015 med det samme, siger Josva Møller Jensen.

- Kravene til 2015 er, at i stier til smågrise, avls- og slagtesvin skal mindst en tredjedel af det til enhver tid gældende minimums arealkrav være fast eller drænet gulv eller en kombination af fast og drænet gulv. Denne gulvudformning gælder også enkelt- og dobbelt-FRATS. Ved avls- og slagtesvin forstås svin, fra de er 10 uger gamle og indtil indsættelse i løbeafdeling eller indtil slagtning, forklarer Josva Møller Jensen.

Der er dog lige en lille krølle på lovgivningen, idet der er en undtagelse ved stier til smågrise, som forstås som stier, der alene bruges til grise fra fravænning til og med 10 uger.

- I stier, der alene anvendes til smågrise, skal mindst halvdelen af det til enhver tid gældende minimumsareal-krav være fast eller drænet gulv eller en kombination heraf, uddyber Josva Møller Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forskellige løsningsmuligheder

Hvordan får man så bedst og billigst sin stald 2015 klar? Til det er der flere muligheder - nogle bedre end andre. Og Josva Møller Jensen giver sit bud på flere forskellige løsninger.

- En af løsningerne er at udskifte en del af sine spaltegulve med drænede gulve. Et gulv kan betegnes som drænet, når der er spalteåbninger, som svarer til maksimalt 10 procent af overfladen, forklarer Josva Møller Jensen.

- En anden mulighed kunne være at renovere de eksisterende spalter med en coating behandling, der lukker en del af spalterne til, så de i stedet fremgår som drænede gulve. Det kan være en udmærket løsning, men vær opmærksom på, at der er mange firmaer, som udfører dette arbejde - nogle bedre end andre, fastslår Josva Møller Jensen.

- En umiddelbart nem løsning kunne være at ilægge tilpasningsstykker i spalterne, som herved lukkes af. Denne løsning vil jeg dog ikke umiddelbart anbefale, da det godt kan ende med at blive en dyr løsning. Så med mindre man er god til at handle og kan få en god rabat på de mange meter skinner, kan det hurtigt ende med, at det ikke den mest optimale løsning, påpeger Josva Møller Jensen.

- Alternativt kan man vælge at lægge måtter ud i stierne, men det er heller ikke den bedste løsning, da grisene har tendens til at æde måtterne, men som løsning i en aflastnings- eller sygesti kan det være en mulighed. Husk at give måtten en hældning eventuelt ved at understøtte den med halm. En hård måtte med halm under er eftergivende, og grise kan ikke æde den, siger Josva Møller Jensen.

Den lille træklods