Lyt til artiklen:

Disse konditionalitetsregler er justeret fra årsskiftet

00:00
Hastighed: ???x
02:39

Landbrugsstyrelsen har i 2023 arbejdet for justeringer af CAP-planen i forhold til den nationale implementering af GLM-kravene i konditionalitet. Det er lykkedes, og derfor er der en række ændringer i bekendtgørelserne for konditionalitet og krydskoverensstemmelse, det skriver styrelsen på sin hjemmeside.

Ændringerne er trådt i kraft fra første januar 2024, og kan være værd at orientere sig i.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Landbrugsstyrelsen har justeret GLM 6 vedrørende jorddække. I GLM 7 fastlægges det nu, at reglerne om afgrøderotation ikke gælder, hvis der er tale om afgrødeforsøg foretaget af en vidensinstitution, og i GLM 8 har man præciseret reglerne om ikke-produktive elementer og arealer.

Justering i GLM 6 og 7

I den nye bekendtgørelse om konditionalitet har Landbrugsstyrelsen tilføjet nye tilladelser til fjernelse af jorddækket inden for perioderne, hvor der er krav om jorddække. Det gælder arealer med visse grøntsagsafgrøder og marker, der skal forberedes til såning af frøafgrøder.

Der er også tilføjet en forlænget omlægningsperiode for arealer med græsfrø. det vil sige, at man fra 2024 har 6 uger til at så nyt plantedække, når man har fjernet græsfrø, i stedet for de sædvanlige 4 uger. Der er også foretaget en ændring af definitionen af økologisk praksis, som i bekendtgørelsen for 2024 nu alene omfatter økologiske arealer og arealer, hvor der ikke benyttes pesticider i hele kalenderåret.

Ser man på GLM 7 er reglerne suppleret i den nye bekendtgørelse om konditionalitet, så at manglende opfyldelse af kravet om afgrøderotation kan fraviges, hvis der er tale om dokumenterede afgrødeforsøg foretaget af en vidensinstitution - det kunne eksempelvis være Seges Innovation eller et af landets universiteter.

GLM 8 - ikke produktive arealer

Landbrugsstyrelsen har desuden tilføjet en ny undtagelse fra kravet om etablering af mindst 4 procent ikke-produktive elementer og arealer - de famøse fire procents brak. Undtagelsen gælder bedrifter, hvor mere end 75 procent af agerjorden anvendes til produktion af græs eller andet grøntfoder med en kvælstofnorm og fosfornorm på 0.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Se mere og de resterende ændringer her