Abonnementsartikel

En kombination af varmt vand og UV-lys kan være vejen frem til en ikke-kemisk behandlingsform i frugtproduktionen.

Behandling af frugt med varmt vand og UV-lys frem for pesticider er i fokus i et nyt projekt på Aarhus Universitet.

Formålet med projektet er at udvikle en metode, som kan reducere spildet og øge holdbarheden af frugt hele vejen fra producent til forbruger, og som kan anvendes i både økologisk og konventionel dyrkning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Projektet tager udgangspunkt i resultater fra tidligere og igangværende projekter, hvor varmtvandsbehandling er blevet brugt i forskellige sammenhænge. Resultaterne bruges til en videreudvikling af metoderne, hvor varmtvandsbehandling skal indgå i en kombination med UV-lys.

- Projektet adskiller sig fra andre projekter ved at udvide metoderne gennem en kombination af varmtvandsbehandling med bikarbonat og UV-belysning før eller efter varmtvandsbehandling. Nyere undersøgelser har peget på, at man ved at kombinere flere metoder får en synergieffekt i forhold til de enkelte metoder, siger seniorforsker Lillie Andersen til agrsci.au.dk.

Kan spare mange penge

Ved anvendelse af metoden vil producenter kunne reducere deres spild med 20-50 procent, afhængig af hvilken frugt de dyrker, og det vil medføre en økonomisk gevinst.

- Alene i Danmark vil et mindre spild i æbler ved metoden have en anslået værdi op til 27 millioner kroner om året, hvis alle æbler bliver behandlet, siger Lillie Andersen.

Hun forudser, at der vil være stor interesse for modellen i Europa, men også i en del lande uden for den europæiske grænse, da interessen for ikke-kemisk behandling og økologisk dyrket frugt er støt stigende i hele den vestlige verden.