Omkring 15-20 procent mere i ballen i forhold til den almindelige udgave. Det er, hvad Massey Ferguson spår den nye MF2170 XD til at kunne præstere. Presseren, der leverer baller i dimensionerne 88x120 centimeter, blev præsenteret for den europæiske landbrugspresse i oktober, og den udstilles for første gang på Agritechnica i Hannover.

XD står for Extra Density. Og for at få mere vægt i ballen har MF øget vægten på svinghjulet. Faktisk vejer det næsten dobbelt så meget som svinghjulet på en normal udgave af modellen. Tandhjulene i gearkassen er 80 procent bredere for at kunne håndtere den større kraft, der går igennem gearkassen. Derfor vejer den også 35 procent mere end normalt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forkammeret på MF2170 XD er dog ikke øget. Det betyder, at der som sådan ikke er mere kapacitet gemt i den robuste presser. Det er mængden i hver balle, det handler om.

Til gengæld er bagenden af ballekammeret re-designet for at kunne modstå den større kraft fra stemplet

I Danmark er det dog klart den større MF2190 bigballepresser, der sælges flest af. Om den kommer i en XD-udgave inden så længe, vil MF dog ikke løfte sløret for. En rundballepresser fra MF må vi også vente lidt på at se, selvom Agco, der står bag MF, ejer en del af den italienske presserfabrikant Gallignani.

- Der er ingen rundballepresser på programmet i 2012, slog Richard Markwell, vicepræsident hos Agco, fast under det europæiske pressemøde, hvor MF2170 XD blev lanceret.

Det er muligt at få presseren leveret med vejesystem, som vejer ballen, når den ligger på slidsken bagerst på presseren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bred opdatering af mejetærskere

På den tyske udstilling viser MF en bred opdatering af koncernens mejetærskere. Og en ny rotormaskine i Fortia-serien ser også dagens lys. Den vil dog ? som det ser ud nu ? ikke blive markedsført i Danmark. Maskinen er en mindre, men ændret udgave af den rotormejetærsker, som MF kørte test med i Danmark for tre år siden.

- Den model, vi testede for år tilbage var ikke egnet til det nordiske marked, hvor klimaet er mere fugtigt end for eksempel Spanien og Italien. Lidt det samme gør sig gældende med den nye Fortia, selvom flere punkter er ændret, forklarer Egon Sørensen, distriktschef, Agco Danmark.

- Vi har rigtig stor succes med vores Delta hybridmejetærsker. Det er den, vi satser på som flagskibet med den store kapacitet, og den har kørt rigtig godt i sommeren 2011, slår Egon Sørensen fast.

For et par udgaver siden kunne du læse om MF, der til næste år opgraderer Centora- og Delta-serien med blandt andet en ny bagaksel for at få en bedre venderadius. Disse to serier er ikke de eneste, MF har udviklet på til næste år. Activa S og Beta leger også med.

Til 2012-sæsonen lancerer MF to nye modeller af Acitva S: MF7345 S g MF7347 S ? henholdsvis med fem og seks rystere. Beta-serien får også to nye modeller: MF7360 og MF7370.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En af de væsentlige ændringer på maskinerne er nye motorer, som er udstyret med SCR-katalysator. Og for købere til en Activa S er det nu muligt at få en af MF?s mest kendetegnende produkter med i handlen. Mejetærskeren kan nemlig håndtere PowerFlow-skæreborde.

De to nye Beta-modeller understøtter de andre modeller i serien, der blev lanceret tidligere i år, og en række nye ting har fundet vej til maskinerne.

Foruden nye motorer kan man finde en ny touch-screen-skærm i kabinen, der automatisk kan indstille maskinen til 15 forskellige slags afgrøder og som ligeledes laver en fuld overvågning af maskinen under arbejde.

Tidligere kneb det med at lade vinden tilpasse sig fremkørselshastigheden automatisk. Det er passé på de nye modeller.

- Beta-mejetærskerne med fem eller seks halmrystere tilbyder en kombination af gode og praktiske funktioner, der giver høj kapacitet, fleksibilitet og ydeevne, siger Adam Sherriff fra Massey Ferguson.

Artiklen fortsætter efter annoncen

MF7360 Beta med fem rystere yder 276 hestekræfter og har seks rystere. MF7370 Beta med seks rystere er mere kraftfuld i spyttet og yder op til 360 hestekræfter - inklusive boost. Begge modeller har en korntank på 9.000 liter.