Lyt til artiklen:

John Deere minimerer spild på sidehæld

00:00
Hastighed: ???x
01:53

Alle mejetærskerpiloter ved, at hastigheden skal ned, hvis spildet ikke skal eksplodere, når der høstes på arealer med sidehæld. Mange fabrikater tilbyder hillside-mejetærskere, hvor hele maskinen rettes op, når der høstes på sidehæld. Løsningen er dyr, og derfor er systemet kun udbredt i bjergrige områder.

- I praksis skal der ikke meget sidehæld til, at få materialet til at trække over i den ene side af soldene. Derfor har John Deere udviklet systemet Slope Adjustment. Systemet består af et lille tværgående transportbånd, der er monteret imellem tilløbsplanet og soldene, forklarer Daniel Riede, John Deere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forbedrer kapaciteten

John Deere Slope Adjustment fungerer på den måde, at når mejetærskerens GPS registrer en hældning, så starter transportbåndet med at løbe imod hældningen. Derved flyttes der korn fra den del af soldkassen, der vender ned mod lavningen, og over i den modsatte side af soldkassen.

- Desto kraftigere hældningen er, desto hurtigere løber transportbåndet og flytter en større og større mængde korn. Foreløbige test viser, at vi med systemet kan øge mejetærskerens kapacitet med 107 procent, når der høstes på arealer med sidehæld på seks grader, og vel at mærke uden at spildet forøges, siger Daniel Rieder.

Kommer muligvis i 2025

John Deere Slope Adjustment bliver testet af udvalgte kunder, og foreløbig har det udelukkende været monteret i John Deere S-serie mejetærskere, men Daniel Rieder forventer, at systemet også implementeres i andre modeller. Hans gæt er, at Slope Adjustment rammer markedet i 2025.