Landbruget skal ikke forvente, at de skrappere miljøkrav, som Socialdemokraterne har luftet i valgkampen, blot var valgflæsk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tidligere fødevareordfører Bjarne Laustsen (S) er umiddelbart efter valget en af topkandidaterne til at blive fødevareminister, og han holder fast i rød bloks nultolerance over for pesticider i grundvandet.

- Der skal laves en pesticidafgift, og så skal vi have udfaset de værste sprøjtemidler - og ind med nogle andre. De danske landmænd kan ikke leve med at forurene grundvandet, så derfor skal vi begynde med et forbud mod Bentazon, siger Bjarne Laustsen.

Alle 19.000 ton N skal reduceres

Han holder ligeledes fast i, at samtlige af vandplanernes 19.000 ton kvælstof skal reduceres ifølge aftalen med EU. Det skal dog i højere grad foregå i samarbejde med landbruget.

- Vi laver en landbrugskommission, som skal undersøge landbrugets vilkår og se på, hvad landbruget skal leve af. Landbruget har jo følt sig forbigået i forbindelse med Grøn Vækst-planerne. Derfor er det vigtigt, at landbrugskommissionen skal samarbejde med landbruget, siger Bjarne Laustsen og fortsætter:

- Hvis landbruget har ideer til, hvordan vi reducerer kvælstofforbruget, så vil vi meget gerne høre dem.