Syv nye certifikater skal garantere, at folk ikke gør mere skade end gavn på naturen, når de hælder biobrændstoffer i tanken.
De udskældte grønne brændstoftyper kritiseres ofte for at fortrænge regnskov, tage mad ud af munden på sultende befolkninger og i nogle tilfælde være mere skadelig for klimaet end de fossile brændstoffer, som de skulle være et bæredygtigt alternativ til.
Men EU's energikommissær Günther Oettinger lover, at biobrændstoffer fra de syv nye ordninger alle vil leve op til EU's bæredygtighedskriterier på området. Herunder at kunne dokumentere, at der ikke er fortrængt regnskov eller naturområder i processen. Og at der i hele processen fra mark til benzintank sker en besparelse på mindst 35 procent i drivhusgasudslip i forhold til almindelige brændstoffer.
- Dette mærke gør livet lettere for forbrugerne, for landmændene, for industrien og for medlemsstaterne, sagde den tyske kommissær
Kritik fra de grønne
De nye mærkningsordninger udspringer fra biobrændstofsindustrien selv og dækker blandt andet ordninger drevet af producenter af biomasse, sukkerrør og soja.
Men et hold af grønne organisationer med Greenpeace og Friends of the Earth i spidsen anklager Kommissionen for at blåstemple "grønvask" af skadelige biobrændstoffer. Blandt andet fordi de ikke er tilstrækkeligt åbne om, hvad der ligger til grund for Kommissionens godkendelse af de forskellige ordninger.
- Industridrevne ordninger til at mærke afgrøder som sojabiobrændstoffer som "bæredygtige" eller "ansvarlige" er meget kontroversielt, siger Robbie Blake fra Friends of the Earth, der påpeger, at store naturområder i Sydamerika er blevet ryddet for netop at give plads til sojaproduktion.
Mangler stadig analyse
Verdensnaturfonden, WWF, har deltaget i udviklingen af tre af de nye mærkningsordninger. Her understreger organisationens bioenergiansvarlige Imke Lubbeke, at man faktisk går længere, end hvad EU's bæredygtighedskrav dikterer. Til gengæld kritiserer WWF Kommissionen for stadig ikke at have leveret en analyse af, hvad det betyder for fødevareproduktion og miljøet, når man skifter en almindelig afgrøde ud med en biobrændstofsafgrøde.
Men Kommissionen lover, at den til efteråret vil have taget stilling til det kontroversielle spørgsmål. Og så vil der skulle tages højde for det i mærkningsordningerne.
- Al ny viden på bæredygtighedsområdet vil blive kanaliseret ind i ordningen, lover EU-kommissær Oettinger.