Lyt til artiklen:

Politisk pres for opdaterede regler om dyretransport i hele EU

00:00
Hastighed: ???x
02:54

Hver dag bliver tusinder af dyr transporteret på landeveje, med skibe, med fly og med jernbaner til og fra og inden for EU. Den nuværende lovgivning om transport af dyr håndhæves meget forskelligt i medlemslandene.

Det er baggrunden for, at Asger Christensen (V) sammen med sin irske kollega Billy Kelleher inviterer til debat om dyretransporter i Europa-Parlamentet i morgen, onsdag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Formålet er at skabe en fælles front og lægge pres på Europa-Kommissionen for en opdatering af reglerne, så vi sammen kan sikre dyrevelfærden under transport i hele EU.

EU-toppen afviser tvivl:

Se også:

EU-toppen afviser tvivl: "Omfattende" dyrevelfærdsudspil kommer i år

- Det er vigtigt for mig at dyr har det godt i hele deres liv - også under transporten. Dyrene skal ganske enkelt transporteres under højere standarder, og derfor er vi nødt til at sikre, at alle EU-lande lever op til kravene og reglerne for god dyrevelfærd, siger Asger Christensen, der er medlem af Europa-Parlamentet for Venstre i en pressemeddelelse.

Debatten afholdes forud for de kommende forhandlinger i Europa-Parlamentet om en revision af transportforordningen. En dagsorden, som også lægger landmænd, fødevareproducenter og transportsektoren på sinde, og derfor har blandet andet Landbrug & Fødevarer allieret sig med Asger Christensen forud for debatten og forhandlingerne om dyretransport.

rich-media-3
Asger Christensen kæmper fro bedre dyrevelfærd under transport i hele EU. Arkivfoto: FBG Medier

- God dyrevelfærd under transporten er af høj prioritet for vores landmænd og for transportbranchen, og det er afgørende, at vi med de nye regler får løftet standarden i hele EU. Samtidig er det vigtigt, at vi bevarer det globale perspektiv i de nye regler, hvor eksport af dansk genetik spiller en vigtig rolle i at sikre, at fødevareproduktionen i andre lande kan gå hånd i hånd med et lavt klimaaftryk og høj kvalitet i dyresundhed og dyrevelfærd, siger Trine Vig, der er chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer.

Minister står fast: Lange dyretransporter skal forbydes

Se også:

Minister står fast: Lange dyretransporter skal forbydes

Den nuværende EU-lovgivning om dyretransport er fra 2005, og den indeholder derfor ikke de teknologiske løsninger, der er kommet de seneste snart 20 år, og som kan benyttes i dag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I EU-regi betegnes Danmark som et foregangsland på dyrevelfærdsområdet, og derfor har Danmark også et vist ansvar i de kommende forhandlinger, mener Asger Christensen.

- Hvis alle medlemslande transporterede dyr ligesom Danmark, så havde vi løst næsten alle problemer i forhold til dyrevelfærd. Danmarks rolle som foregangsland på dyretransport bliver afgørende i de kommende forhandlinger, så vi kan være med til at vise vejen for de øvrige medlemslande, siger EU-politikeren.

Det forventes, at EU-Kommissionen vil fremlægge et forslag til reviderede regler for transport af dyr til efteråret.