Miljøminister Karen Ellemann (V) kan tilsyneladende ikke fremvise en eneste konkret sag, hvor de grønne organisationer ikke burde have klaget til Natur- og Miljøklagenævnet. Det skriver Altinget.dk.

Ministeren har ellers netop foreslået at seksdoble klagegebyret med den begrundelse, at organisationerne skal tænke sig om en ekstra gang, inden de klager.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lovforslaget skal sikre en hurtigere sagsbehandling i klagenævnet, hvor borgere kan vente i årevis på en afgørelse, fordi sagerne hober sig op. Men ministeren har ingen eksempler på grundløse klager. I et svar til Mette Gjerskov (S), oplyser ministeren, at antallet af sager faldt, da man i 2004 indførte gebyr på at klage til Naturklagenævnet.

- Jeg kan ikke dokumentere, hvorvidt faldet i klagerne skyldtes, at de var åbenbart grundløse. Jeg er dog af den overbevisning, at et gebyr, alt andet lige, vil lægge en vis dæmper på antallet af klagesager i et klagenævn, skriver Karen Ellemann.

1,6 millioner i gebyr

De grønne organisationer har protesteret mod forslaget og fremført, at det høje klagegebyr vil belaste deres økonomi. De understreger, at selv om gebyret betales tilbage, hvis man får medhold, så kan gebyret give et likviditetsproblem, fordi organisationer skal deponere tusindvis af kroner i klagenævnet, til sagerne er afgjort.

I et svar fra Miljøministeriet fremgår det, at Danmarks Naturfredsningsforening, Sportsfiskerforbundet, Dansk Ornitologisk Forening, Botanisk Forening og Det Økologiske Råd alene i 2009 skulle have indbetalt 1,6 millioner kroner i gebyrer, hvis gebyret havde været på 3.000 kroner.