Dit abonnement er suspenderet pga. manglende betaling. Betal venligst din faktura, som du finder her.

Opret gratis profil

Fart, kapacitet og kvalitet

15. dec. 2022 | Indrykket af MI A/S

Med sin nye 10-meters KUHN skårlægger i marken forfølger sønderjyske Tommy Lykou sine mål om perfekt ensileringskvalitet fra græsmarken.

Del artiklen:

Tommy Lykou i Løgumkloster er meget ambitiøs, når det gælder græsensilering. Det er ham, der står for markarbejdet og dermed vigtige dele af grovfoderproduktionen til sin fars kvægbedrift med 480 køer.

Han har kørt maskinstation i nogle år og har også vigtige erfaringer fra Australien, hvor han arbejdede en periode indtil for seks år siden, hvorefter han kom hjem og tog del i arbejdet på familiebedriften.

- Sammen med en nabo havde min far en KUHN skårlægger gennem mere end 10 år, og for et par år siden skiftede vi så til en ny 10 meters KUHN FC 10030 D med en KUHN FC 3525 i front. Vi var ikke i tvivl, det skulle naturligvis være en KUHN igen, siger han.

Holdbare knive

- Første sæson med den nye skårlægger kørte vi 800 hektar på ét sæt knive. KUHNs knivbjælke er altså i en liga for sig og holder sæson efter sæson.

- Jeg har da kørt med andre skårlæggere, men den her holder altså bare.

- På den gamle kørte vi med kunststoffingre på crimperen, mens den nye har stålfingre. Og jeg skal da love for, de stålfingre gør noget ved materialet. Crimperen skal slet ikke lægges hårdt sammen for at gøre det samme arbejde med græsset, lyder Tommy Lykous erfaring.

‘‘Evighedsknivbjælken’’

Tommy Lykou er særdeles tilfreds med KUHNs knivbjælke og anser den som noget af det mest robuste, verden har set.

- På den tidligere frontskårlægger var både ophænget og træklinjen både fint og robust, men jeg må sige, den nye er endnu bedre at køre med. Den store forskel er en ændring i frontophænget, som nu giver et meget bedre udsyn. Den fylder ikke meget i synsfeltet og flyder rigtigt fint med en meget præcis stubhøjde.

Tommy Lykou anerkender, at en stor del af en perfekt skårlægning tilskrives absolut jævne og veltrimmede slætmarker.

- Jeg går meget op i at ramme den helt korrekte stubhøjde, så græsset kommer hurtigt i genvækst. Derfor indstiller jeg altid knivbjælkens stilling, højde og vinkel på det plane betongulv i maskinhuset, før jeg kører ud. Og så flyder den altså let og fint i marken.

- Kniven skal lige passe med højden på skonæsen på et par sikkerhedssko størrelse 43 eller 44, lyder staldtipset.

Nem tilkobling

Hurtig og nem tilkobling er også det, der kendetegner Tommy Lykous nye KUHN storrive, en fuldhydraulisk GA 13131.

- Tre stik, IsoBus inklusive, og så kraftoverføringsakslen, der aldrig udsættes for skarpe vinkler, fordi hydraulikpumpen sidder i liftens travers med drejepunktet bagved.

- Det er simpelthen så lækkert at slippe for alle de kardanaksler. Og så slipper man også for et hav af smørenipler.

- Vi har maskinstationen til at klare snitningen, men sørger altså selv for både skårlægning og sammenrivning. Riven kører i faste kørespor, og det gør frakørselsvognene også. Og når det gælder skårlægning og sammenrivning, har jeg ingen klager fra maskinstationen.

KUHN kvalitet

Tommy Lykou fremhæver især den nemme manøvrering med KUHN riven. 

- Vi triller nemt afsted med en 150 hk traktor og en kanonlækker joystick i kabinen. Ved enderne sænker og løfter riven kontrolleret, og altid så højt, at vi ikke generer de skår, der er sammenrevet.

- Jeg nævner gerne KUHNs GA-rive sammen med skårlæggeren, fordi begge maskiner netop repræsenterer det ypperste indenfor græsbehandling. For eksempel konstruktionskvaliteten, der både er elegant og robust uden at være klodset. Jeg har aldrig oplevet en revnedannelse eller sammensvejsninger, der ikke kunne holde hos en KUHN maskine. Det er virkelig professionelle maskiner, lyder det fra den maskinerfarne sønderjyde.


OBS! Når du gemmer kommentaren vil du modtage en mail med et link til aktivering. Din kommentar vil først blive vist når du har aktiveret den. Din email adresse vil selvfølgelig ikke blive vist!

Hold en god tone

Undgå personlige angreb og indlæg af markedsføringsmæssig karakter i kommentarerne.
Brug kun links i kommentarerne, såfremt det er relevant.

OBS.: Debatten modereres af portalens redaktion. Trusler, injurier eller andre lovstridige indlæg fjernes konsekvent.


Tak for din kommentar!

Vi er dog ikke helt færdige endnu. Vi har sendt dig en mail med et link til aktivering af din kommentar. Først når du har brugt linket vil din kommentar blive synlig på hjemmesiden.

Har du ikke fået en mail i løbet af 10 minutter kan det være fordi din mail service har frasorteret den som spam.

Udvalgte PARTNERS

Udvalgte PARTNERS produkter