TV-programmet Operation X satte mandag aften fokus på en relevant problemstilling i forhold til mange svineproducenter. Det mener Landbrug & Fødevarer.

Det er en problemstilling, som erhvervet er helt opmærksom på og i fuld gang med at forbedre, skriver Landbrug & Fødevarer i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Organisationen giver desuden ros til fødevareminister Henrik Høeghs krav om, at der skal flyttes holdninger ude i staldene. 

- Siden varslingsbrevene til producenter med et højt antibiotikaforbrug blev sendt ud, har der været et fald i antibiotikaforbruget på 7 procent i tredje kvartal i år i forhold til samme kvartal sidste år. Det tal skal vi have endnu længere ned, så vi når et optimalt niveau, siger Nicolaj Nørgaard, direktør i Videncenter for Svineproduktion, og tilføjer, at der foregår en løbende holdningsbearbejdning hos producenterne.

MRSA ikke blot fra svin

Gårsdagens udgave af Operation X på TV2 gav indtryk af, at MRSA næsten udelukkende stammer fra svinestaldene, og at bakterien er en stor fare for de danske forbrugere. 

- Men kun fem procent af MRSA-tilfældene i 2009 relaterede sig til svin - helt præcis 39 ud af 811 tilfælde. I de første ni måneder af 2010 var 55 af svinetypen, mens 678 var af andre typer, skriver Landbrug & Fødevarer.

- Ganske få af de 55 personer med MRSA fra svin har været syge. Resten har båret bakterien uden sygdomstegn. Af de 55 tilfælde havde langt de fleste direkte kontakt til svin og var altså ikke almindelige forbrugere, siger Nicolaj Nørgaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fokus på resistensproblemer

Nicolaj Nørgaard understreger, at landbruget tager MRSA meget alvorligt.

- Vi har konstant fokus på at undgå resistensproblemer, og vi mener, at de foranstaltninger som fødevareministeren har taget, er de helt rigtige med det nuværende vidensgrundlag. Sammen med 'Gul kort'-ordningen, som fødevareministeren indførte i sommer, og de retningslinjer, vi løbende får fra SSI og Sundhedsstyrelsen, forventes det, at resistensniveauet vil stabilisere sig. Desuden bør vi afvente resultatet af et forskningsprojekt i 2011, før vi skrider til forhastede løsninger, siger Nicolaj Nørgaard.

Videncenter for Svineproduktion har intensiveret forskningen for at sikre et optimeret brug af antibiotika i besætninger.

Deltag i debatten

Også blandt Maskinbladets læsere er der i højere grad tendens til at kigge indad frem for at kritisere TV2 og Operation X.

- Jeg er selv slagtesvineproducent, og jeg syntes, Operation X var en positiv oplevelse. (...)  Som svineproducenter kan vi da ikke leve med de brådne kar, skriver debattør Henrik Jørgensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Efter en del bekymring blandt landmænd for programmets tone er der lettelse at spore blandt nogle af Maskinbladets debattører:

- Så blev det overstået. Jeg sidder med en fornemmelse af, at vi ikke blev smidt på porten. Der er jo selvfølgelig den ene landmand, som ikke havde styr på det, men ellers syntes jeg, det var rimeligt sobert, skriver debattør Lars36.

Flere debattører mener, at landbruget bør tage ansvar:

- Det her er galt. Der er for mange, der ikke passer det, de skal. Og det er vist det største problem i dansk landbrug - både for økonomien og for omdømmet, skriver debattør Heipo.

- Det er jo håbløst at opretholde en troværdighed som landmand, når grådige griseproducenter overfylder deres stalde, overmedicinerer og presser systemet over grænserne. Så beder man jo selv om at få ørene i mediemaskinen, skriver debattør Jako.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs og deltag selv i debatten under Landmænd frygter tv-program.