Varmedannelse er et hyppigt forekommende problem i ensilage og kan give et betydeligt værditab. Med tendensen til at producere mere tør ensilage, vil der være større risiko for, at der sker varmedannelse i stakkene.

For at landmanden kan håndtere denne risikofaktor bedre, har Blgg AgroXpertus udviklet et indeks for "gæringsfølsomhed". Indekset giver mulighed for at opdage risikoen for varmedannelse i tide, således at der kan træffes foranstaltninger for at minimere værditab i foderet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvor følsom er ensilagen?

På analyserapporten fra Blgg AgroXpertus angives tørstofindhold, pH, smørsyre, eddikesyre og propionsyre, mælkesyre og et konserveringsindeks. Baseret på disse tal kan det vurderes, hvor stor en risiko der er for varmedannelse.

Denne angives nu på analyserapporten som et indeks, der har fået benævnelsen gæringsfølsomhed og antager en værdi mellem 1 og 100. Et gæringsindeks på under 20 er optimalt. Jo højere værdi, desto større er risikoen for, at stakken danner varme, når der er tilgang af ilt. Landmanden har med denne information muligheden for at justere dels sin foderplan og dels sine rutiner omkring udtagning fra stakken.

Læs mere i Bovilogisk, der udkommer i dag, fredag den 15. oktober. Abonnement kan bestilles på 7620 7900 eller på www.bovilogisk.dk.