Bovilogisk har tilbragt en formiddag sammen med Henrik Hansen og Bernard Andrieu, begge fra Lallemand, for at se på græsensilage på seks bedrifter i det vestjyske.

Henrik Hansen ønsker at sætte fokus på det skjulte tab, der sker i ensilagestakken, når den danner varme.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Generelt har 30 til 40 procent af bedrifterne problemer med ensilagen, påpeger han og fortsætter:

- Mange ved bare ikke, at de har problemer.

Bernard Andrieu, der arbejder som technical support/ernæringskonsulent for Lallemand i Toulouse, Frankrig, drister sig til at sige, at det er 75 procent af bedrifterne, som har varm eller mindre god kvalitet af ensilage.

Bernard Andrieu har de seneste tre år været i Danmark cirka fem gange om året i en uge af gangen, så han har set en del bedrifter. En del af hans arbejde består i at rejse rundt i verden og besøge de forskellige afdelinger af Lallemand i for eksempel Sydamerika, Afrika, Europa, Rusland, Asien og Mellemøsten og lære fra sig af sin viden om blandt andet ensilering og ensilagekvalitet. Han ser derfor en masse ensilagestakke og får sig ofte også en snak med landmændene. Og han mener, at de stadig har meget at lære, da alt for få har styr på deres ensilagestakke.

- Jeg bliver ked af, at landmænd siger, at deres foderplan er dårlig, når de ikke ser på ensilagens kvalitet, siger Bernard Andrieu og tilføjer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når først den er i orden, kan man lege med mineraler med mere.

Ensileringen kræver fokus

Bernard Andrieu har også svært ved at forstå, at landmanden investerer mange penge i udstyr for eksempelvis at kunne høste hurtigere. I stedet ville han fokusere på selve ensileringen. Han påpeger, at det er en række managementfaktorer, der bestemmer ensilagens kvalitet, og selvom mange tror, at de selv kan ændre på ensileringen, slår han fast, at løsningen ikke bare er at tilsætte ensileringsmiddel. Og selvom man gør, som man gjorde sidste år, hvor alt gik fint, er det ikke sikkert, at det er dette års fremgangsmåde. Der er ifølge Bernard Andrieu nemlig også en forskel fra år til år i, hvordan ensileringen arter sig.

Selvom ensileringsmidler kan være med til at hjælpe en ensilering på rette vej eller mindske et eventuelt tab, vurderer Henrik Hansen, at det kun er fem til 10 procent af landmændene, som gør brug af dem. Han mener dog, at de langsomt er ved at ændre syn på det – måske også fordi de er ved at få øjnene op for, hvad det koster, når deres grovfoder ikke er i orden.

Ifølge Henrik Hansen er et tab på otte til 10 procent ok eller nærmere normalt.

- Har man et tab på 20 til 25 procent, vil det koste rigtig mange penge, fastslår han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Henrik Hansen kommer en del i Sverige, hvor han oplever, at de svenske landmænd er mere opmærksomme på de problemer, varm ensilage kan give køerne. 90 procent af de svenske landmænd har således en god ensilage. Den store forskel i forhold til Danmark, mener Henrik Hansen klart, skyldes, at de svenske landmænd bliver bedre informeret af rådgiverne omkring brugen af syrer og biologiske ensileringsmidler.

Læs mere om ensilagekvaliteten på de seks vestjyske bedrifter i den nye udgave af Bovilogisk, der udkommer torsdag den 19. maj. Der kan bestilles abonnement på www.bovilogisk.dk eller 7620 7970.