Siden foråret 2006 har Ole Green, WEBStech, arbejdet på at udvikle et system til trådløs overvågning af ensilage. Selve konceptet blev udviklet i den første fase af Ole Greens ph.d. projekt på DJF, Århus Universitet. Derefter udtog universitetet patent på produktet, og det er nu mundet ud i virksomheden WEBStech, som i 2011 har lanceret produktet SensSilage. SensSilage er et trådløst sensorsystem til overvågning af ensilage.

Siden Agromek 2010, hvor SensSilage blev præsenteret som en trestjernet Europa-nyhed, har virksomheden kørt hårdt på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi var spændte på, hvor klar landmændene var til at tage imod teknikken, siger Margrethe Høstgaard, der er salgs- og marketingsansvarlig i virksomheden.

Det gik imidlertid over al forventning, og der blev skabt en masse kontakter.

Kugle med stor styrke

- Det, der gør det interessant, er teknologien, softwaren og selve kabinettet, siger Ole Green og fortsætter:

- Elektronikken i sig selv er ikke noget nyt, men det er indpakningen – kabinettet – derimod. Styrkemæssigt er kuglen så stærk, at den kan løfte sneglen i en fodervogn frem for at få klippet kabinettet midt over.

Ole Green har brugt to år på at udvikle prototyper - både med hensyn til at udvikle elektronik og kabinet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er heller ikke noget, man bliver færdig med, konstaterer han.

Siden 2006 har der været lavet forsøg hos et utal af landmænd. I efteråret har fem landmænd været inde over og har afprøvet produktet i sin nuværende form.

Systemet er tænkt som en hjælp til landmanden, uden at det skal koste en masse ekstra tid. Sensorerne skal fordeles jævnt i ensilagestakken, så de cirka ligger med tre meters mellemrum og 10 centimeter nede i stakken. Derudover skal de ligge forholdsvis tæt på yderkanten.

- Det vigtigste er, at sensorerne ligger tæt på overfladen. Det er her, der sker noget uønsket, fortæller Ole Green og fortsætter:

- For eksempel hvis maskinstationen ikke har komprimeret ensilagen godt nok, eller der går hul på presenningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er forskelligt, hvad de landmænd, som indtil videre har vist interesse for produktet, ønsker at overvåge.

- Nogle vælger for eksempel majs, da det er det, der interesserer dem. Andre vælger første slæt, eller hvis de oplever problemer med et specielt slæt. Andre igen vælger for eksempel alle fem stakke, siger Ole Green.

- Det kan være et kompromis med, hvor meget man ønsker at forsikre sig, siger Margrethe Høstgaard.

Abonnementspris er pr. stak – udregnet på basis af kvadratmeter overflade, og deri er inkluderet et månedligt abonnement samt serviceydelse.

- Vi kan hjælpe med at sige, hvor problemet i den enkelte stak er, hvis ikke man gør noget, koster det – men man kan gå ind og redde flere kubikmeter ved at undgå for eksempel svampetoksiner, siger Ole Green.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sensorerne måler kun på temperaturen i ensilagestakken.

- Det er den parameter, som giver langt den største værdi for landmanden, understreger Ole Green.

Tidligere har termografi været med til at give et her og nu billede af, hvordan varmen i en ensilagestak arter sig.

- Det kan være en god måde at dokumentere problemet på, men det er et dyrt alternativ, understreger Ole Green.

Termografi giver ifølge Ole Green kun et overfladebillede af ensilagestakken, mens SensSilage viser et 3D-billede af stakken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs mere om SensSilage i den nye udgave af Bovilogisk, der udkommer torsdag den 19. maj. Der kan bestilles abonnement på www.bovilogisk.dk eller 7620 7970.