Forslagene om ændret vandløbsvedligeholdelse vil give ævl, kævl og årelange stridigheder. Det forudser KL og DN. De frygter, at Miljøministeriet har lagt sig fast på en model, der er så kompliceret, at det bliver vanskeligt at komme i gang med indsatsen. Det skriver Altinget.dk.

I vandplanerne, som netop er sendt i høring, er det planlagt at reducere vedligeholdelsen af 7.300 km vandløb. Det skal sikre et bedre vandmiljø. Ulempen er, at den reducerede vedligeholdelse vil gøre det vanskeligt at lede vandet væk fra mange marker - det vil betyde oversvømmelser og ødelagte afgrøder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Både i landbruget og i Venstres folketingsgruppe har man været dybt bekymret for konsekvenserne for landbruget. Folketingsgruppen har derfor stillet en byge af spørgsmål om vandløbsvedligeholdelsen til miljøministeren.

Risiko for upræcise kort

Det har betydet, at det i vandplanerne nu understreges, at den enkelte lodsejer er sikret kompensation for det "individuelt forventede nettotab" som følge af den reducerede vandløbsvedligeholdelse. Kompensationen skal udregnes på baggrund af et "præcist kortgrundlag". Tidligere på året var udgangspunktet, at modellen skulle være nem at administrere og i videst muligt omfang basere sig på frivillighed.

Nu er KL bekymret for, at man er ved at lægge sig fast på en model, som er så kompliceret, at den bliver svær at administrere. Det kan give ballade - ikke mindst fordi det i ifølge organisationen bliver svært at udpege, hvilke områder der bliver oversvømmet.

Upræcise kort vil betyde, at landmænd kan risikere uforudsete oversvømmelser og dermed ødelagte afgrøder.