Staten vil have 900 kilometer vandløb frem i lyset for igen at skabe mere liv i vandløbene. Det vil betyde meget for dyr, insekter og ikke mindst fisk, men taberne bliver de private lodsejere. Det skriver dr.dk.

Agronom Jan Hjeds fra Veflinge på Fyn ejer en landbrugsejendom med jord, der er bortforpagtet. Han regner med at miste 7.200 kvadratmeter jord på projektet uden at få en øre i erstatning. Havde man bygget en vej, havde familien derimod fået erstatning, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg har set på en fuldstændig tilsvarende mark på 5.900 kvadratmeter, hvor der skal lægges en vej, og det udløser en erstatning på 400.000 kroner. I det her tilfælde går der 7.200 kvadratmeter til, og der er en erstatning på 0 kroner, siger Jan Hjeds. Han tror, at effekten af vandløbene bliver minimal:

- Det er meget små vandløb, man kan skræve over, nemlig typisk rørlagte dræn. Det er et kunstigt gravet rør, som aldrig har været åbnet før, og det svarer i størrelse til byens kloakker, så jeg tror ikke der meget fiskeri i det, siger han.