Skov lancerer nu en ny generation af den biologiske luftrenser, BIO Flex, der fjerner op til 70 procent af lugten

- Vi har i længere tid haft styr på rensningen af ammoniak i den biologiske luftrenser. Vi kan fjerne op til 90 procent af ammoniakken. Så den udfordring kan vi sætte to streger under, forklarer biolog og phd Lise Bonne Guldberg i den nye udgave af Hyologisk, der er på gaden på fredag. Hun har siden 2004 været ansat hos Skov for at arbejde med luftrensning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den anden udfordring, når det gælder luftrensning, nemlig lugt, har været sværere at få styr på.

- I en længere periode kunne biologiske luftrensere generelt kun fjerne mellem 30 og 55 procent af lugten om sommeren, når luftafkastet er størst.

- Det har været mere kompliceret at løse denne opgave, fordi lugt består af mange forskellige stoffer.

Men nu er det lykkedes.

- Den seneste afprøvning af BIO Flex hos Deutshche Landwirtschafts-Gesellschaft (DLG), der er en anerkendt afprøvningsinstitution, viser, at vi nu kan fjerne minimum 70 procent af lugten hele året, siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Dette resultat har vi fået at vide allerede nu, men den samlede rapport udkommer først officielt i august.

Arbejder stadig med lugten

Selvom det er lykkedes Skov at fordoble lugtreduktionen, så fortæller Lise Bonne Guldberg, at firmaet stadig arbejder videre med at forbedre fjernelsen af lugt.

- Vi er ikke tilfredse, vi ønsker at reducere lugten endnu mere, siger hun.

- Reduktionen af lugten er blandt andet sket ved at forbedre de mekaniske dele i luftrenseren. Eksempelvis er den automatiske vasker optimeret, men også luftfordelingen og det man populært sagt kan kalde ”arbejdsmiljøforholdene” for vore bakterier er væsentlig forbedret. På den måde får bakterierne bedre mulighed for at omsætte lugtstofferne.

- Vi tilsætter stadig ikke kemiske stoffer af nogen art til anlægget. Der skal ikke bruges nogen farlige stoffer for at reducere lugten. Det hele sker kun med tilsætning af vand til filteret. Det er vi faktisk ret stolte af, siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lugten af svin består især af svovlholdige lugtstoffer.

- Vi ved, at anlægget fjerner en del af disse svovlholdige lugtstoffer. Det er også disse lugtstoffer vores fremadrettede udviklingsarbejde vil have fokus på – blandt andet gennem forskningsprojektet CEBONA i samarbejde med flere universiteter og Videncenter for Svineproduktion (VSP).

I den tyske undersøgelse blev desuden minimum 70 procent af ammoniakken i staldluften fjernet.

Læs mere i den nye udgave af Hyologisk, der udkommer på fredag den 2. juli. Abonnement kan bestilles på www.agrar.dk eller 76207970.