Abonnementsartikel

Danske landmænd føler lidt som sydeuropæiske landmænd, men har bevidst fravalgt at aktionere som kollegerne i Sydeuropa

Michael Brockenhuus-Schack, formand for Landbrug & Fødevarer, fortalte på fusionsforeningens første årsmøde, at det er et helt bevidst valg, når dansk landbrug ikke aktionerer som sydeuropæiske landmænd ved at blokere veje og på lignende vis blokere samfundets infrastruktur.

- Der er dels en kulturforskel, og en vores analyse viser, at det ikke nytter. Vi har valgt en dialogbaseret vej, og det er et bevidst valg fra vores side, siger Michael Brockenhuus-Schack.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bemærkningerne faldt som et svar til tv-værten Lene Johannesen, som Landbrug & Fødevarer havde indbudt til at styre dagens program.

Ikke mange landbrugs-vælgere

Hun spurgte om baggrunden for den linje, Landbrug & Fødevarer har valgt.

Michael Brockenhuus-Schack forklarede, at linjen også hænger sammen med en erkendelse af den nye politiske virkelighed.

- Økonomisk fylder landbruget stadigt meget, men vælgermæssigt fylder landbruget mindre og mindre, og vi har spurgt os selv om, hvordan vi kan bidrage til at løse de udfordringer, som samfundet står over for, forklarede formanden.

Et af svarene er ifølge Michael Brockenhuus-Schack, at dansk landbrug får samme konkurrencevilkår som landbruget i resten af EU.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi beder om samme vilkår, for det er afgørende for, at vi kan klare os langsigtet. Resten af udfordringen er vores egen. Det handler om at være skarp og omstillingsparat, sagde Michael Brockenhuus-Schack.

Fælles EU-politik

Et af de lande, han nævnte som en skarp konkurrent på verdensmarkedet, er Brasilien.

- Men det betyder ikke, at vores produktion flytter til Brasilien. Den flytter syd for grænsen, sagde han.

Og det er da også derfor, han efterlyser en fælles EU-politik.

- Vi vil nødigt indgå i en konkurrence om nationale støtteordninger. Det vil ikke være sjovt at skulle konkurrere med fransk statsstøtte, sagde han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og når de mange udfordringer skal tackles, mener Michael Brockenhuus-Schack, at den nye organisation Landbrug & Fødevarer er en stor styrke.

- Nu har vi en fælles interessevaretagelse for hele værdikæden fra jord til bord. Vi har fusioneret fem forskellige organisationer til en slagkraftig. I forvejen blev landbruget bare opfattet som landbruget, selv om vi opfattede vores organisationer som forskellige og vigtige, sagde Michael Brockenhuus-Schack.