Interessen for autostyring i Danmark er stigende. Derfor har de danske Agco-forhandlere besluttet at opsætte et landsdækkende netværk af basestationer til fordel for nuværende og fremtidige kunder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Inden efterårssæsonen 2010 går i gang, forventer forhandlerne at have 95 procent af det danske landbrugsareal dækket med basestationer fra Topcon, der for nylig har indgået et samarbejde med Agco world wide om gps-løsninger.

- Helt præcist skal der sættes 63 basestationer op over hele landet. Det skulle ifølge Topcon være nok til at dække landet, men ellers vil der blive stillet yderligere master op for at give tilstrækkelig signal, fortæller Anders Vester Nielsen fra JMC Jysk Maskincenter. Han er en af personerne bag tiltaget til det nye RTK-net.

Agcos forhandlere i Danmark har stiftet et selskab, hvor alle forhandlerne er med i. Selskabet står som ejer af basestationerne, men skal ikke have noget med opsætningen at gøre som sådan.

- Vi har købt masterne opstillet, så det er Topcon, der står for at få systemet op at køre, men det er Agcos forhandlere, der monterer og servicerer systemerne på traktorerne, forklarer Anders Vester Nielsen.

Topcon på alle traktorer

De nye basestationer og samarbejdet mellem Agco og Topcon betyder, at Agco-forhandlerne i Danmark kan tilbyde RTK-autostyring til alle mærker af traktorer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Forhandlerne kan montere Topcon-udstyr på alle de traktorer, det skal være - uafhængig af mærke. Eneste forudsætning er, at traktoren skal have et rat og servostyring, fortæller Egon Sørensen, produktchef hos Agco Danmark.

- Nogle traktorer er klargjort til autostyring fra fabrikken, og der kan vi hurtigt montere systemet. Ved andre traktorer, som ikke er klargjorte, har vi to løsninger.

- Den ene er en ratmotor, der mekanisk drejer på rattet i traktoren ud fra informationer fra modtageren på traktoren. Den anden er at eftermontere det udstyr, som også monteres fra fabrikken. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at montere en ekstra hydraulikblok i forbindelse med styrecylinderen, forklarer Egon Sørensen.

Foreløbig er Danmark det eneste land med planer om et landsdækkende RTK-netværk.

- Danmark er et forholdsvis lille land, og det er et fint sted at danne sig nogle erfaringer. Først efter en periode med nettet i Danmark vil Agco tage stilling til, om andre lande vil vælge lignende løsninger, vurderer Egon Sørensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Første master er sat op

I det sydvestlige Jylland er de første basestationer sat op. Det er TBS Maskinpower, der står bag det første skridt i en total dækning af Danmark. Virksomheden har netop solgt de første Topcon RTK-anlæg, der sidder i otte maskiner på Varde Maskinstation.

- Selvom vi forhandlere ejer anlæggene, er det ikke hensigten, at vi skal tjene penge på de licenser, som køberne af vores system skal bruge. Formålet er at sælge flere maskiner, siger Jens Hansen, indehaver af TBS Maskinpower.

Han understreger ligeledes, at systemet ikke er forbeholdt Agcos egne produkter, men kan bruges på alle traktormærker.

- Styrken ved det her system er dels præcisionen på to centimeters nøjagtighed dels den brugervenlige software, der er windows-baseret, sagde Jens Hansen.

Valtra, der også hører under Agco, men som har LMB som importør i Danmark, vil også kunne tilbyde sine kunder signaler fra det nye system. Valtra-forhandlerne nemlig har indgået en aftale med Agco om brugen det landsdækkende net.