Tre erfarne landmænd og syv unge landmænd fik onsdag mulighed for at tale deres sag for Folketingets fødevareudvalg, og de følte sig godt modtaget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der blev lyttet opmærksomt, og der blev stillet en række opfølgende spørgsmål.

- Så vi nåede det første mål, som var, at der blev lyttet til vores budskab. Vi ville gøre klart, at vi ikke beder om støtte, men om at vi får ligelige vilkår i den konkurrence, vi er i med andre landmænd i EU, siger formanden for Sønderjysk Landboforening, Henrik Frandsen.

Landboforeningens næste mål er at få Folketinget til at sætte danske landmænd lige i konkurrencen. I den forbindelse opfordrede Sønderjysk Landboforening til at gennemføre en række forbedringer af rammebetingelserne, som kan lette danske landmænds konkurrenceevne.

Politiske ønsker

På ønskesedlen står der bedre vilkår for at udnytte bioafgrøder og biomasse til grøn energiproduktion i form af biogas. Desuden kompensation for at danske landmænd overholder en lang række dyrevelfærds- og miljømæssige krav, som er betydeligt højere end deres europæiske kollegers.

- Lige så skuffede vi var, da kun én politiker mødte op til vort stormøde i Agerskov for fire uger siden, lige så tilfredse var vi med den modtagelse, vi fik på Christiansborg, men nu har vi naturligvis en forventning om, at der meget snart bliver fundet politiske løsninger. Det dur ikke, at dygtige danske landmænd er bagud på point, når de kaster sig ud i konkurrencen, som i dag foregår på verdensmarkedet, siger Henrik Frandsen, der minder om, at det danske fødevareerhverv giver arbejde til ca. 150.000 mennesker.