Artiklen fortsætter efter annoncen

Manden bag Starings separationsanlæg, Poul Chr. Knudsen, er klar med en ny konstruktion til forsuring af gylle. Hans prototype skal nu vise sin styrke i daglig drift, og derefter vil en ny spiller på det lille marked for forsuringsanlæg være på plads.

- Der er kun en enkelt anden udbyder af forsuringsanlæg på markedet i Danmark, og jeg mener, at mit anlæg vil blive et billigere produkt, da det er bygget efter så simple principper som muligt, siger Poul Chr. Knudsen.

Forsuringsanlægget kan kobles på et eksisterende gylletransportsystem, hvor mikseren sidder mellem stald og lagertank, men det optimale vil være at koble forsuringsanlægget på et separationsanlæg. Etableringsomkostningerne er langt mindre, når begge anlæg opføres samtidigt.

Bedre udnyttelse af kvælstof

Forsuring af gylle medfører, at indholdet af kvælstof i gyllen er 10-15 procent højere ved forsuring end ved normal gyllehåndtering.

Desuden har forsøg ved LandboNord vist, at udnyttelsen af kvælstof i svinegylle kan øges fra 75 procent til cirka 90 procent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Poul Chr. Knudsen er derfor fortaler for, at landmændene også tænker på forsuring, når talen falder på gylleseparation.

- Der er ingen tvivl om, at forsuringsanlæg vil komme til at spille en stor rolle i fremtidens landbrug, fastslår han.

Poul Chr. Knudsen uddyber principperne forsuring i forbindelse med et separationsanlæg:

- Væskedelen fra separationsanlægget kaldes rejektvand. Det er denne del, der forsures og bringes ned i pH-værdi på sin vej til lagertanken. Det er en simpel proces, der ikke kræver meget teknik og langt mindre syre til at nedbringe pH-værdien end de anlæg, vi kender i dag, forklarer Poul Chr. Knudsen. Han forventer, at hans forsuringsanlæg vil være produktionsklart i løbet af sommeren.

- Min styrke ligger i at udvikle nye ting. Derfor vil jeg samarbejde med en maskinfabrik om produktion af anlægget. Eller lade andre overtage konceptet helt og holdent, siger Poul Chr. Knudsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Reduktion af dampe

Et bedre arbejdsmiljø hører også med til de positive sider af forsuring.

Ifølge Dansk Landbrugsrådgivning reducerer svovlsyrebehandling af gylle ammoniakfordampningen betragteligt. Desuden noterer Dansk Landbrugsrådgivning, at gylle bliver mere tyndtflydende ved forsuring, hvilket letter udslusning fra stalden.

Dog bemærker landbrugsrådgivningen, at forsuring giver problemer med at opretholde et naturligt dannet flydelag på gyllebeholderen. Og derfor skal det reetableres for at overholde lovens krav.

Den sure gylle kan dog have negative konsekvenser for holdbarheden ved nogle typer af beton på grund af sulfatreaktionen. Det kan ifølge Aalborg Portland A/S imødegås ved særlige betonblandinger.