Lyt til artiklen:

Ram hjerteskuddet

00:00
Hastighed: ???x
02:07

"Vi har jo altid Reglone og Gozai, så det går fint med vækststandsning i kartoflerne". Sådan har indstillingen været hos mange, der havde brug for pålidelig og sikker nedvisning af særligt læggekartofler.

Men i 2019 blev diquat, der er aktivstoffet i Reglone, forbudt på EU-plan, og siden dengang har danske kartoffelavlere været afhængig af årlige dispensationer, der hvert år siden er kommet i 11. time. Men hvor længe vil dispensationerne blive ved med at komme?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tidligere miljøminister Lea Wermelin (S) svarede i sommer Susanne Zimmer (FG) på et spørgsmål til ministeriet om, hvorfor der stadig blev dispensation til Reglone trods EU-forbud.

"Dispensationer gives kun, hvis en faglig vurdering viser, at der ikke er risiko ved anvendelsen, og hvis der ikke er alternativer", lød det fra den tidligere miljøminister.

Efter tre sæsoners dispensation lugter det af, at Reglone som vækststandsningskemi snart kan være helt fortid, uanset dosis.

Men er branchen klar til det? Gennem de seneste år er termiske og mekaniske løsninger afprøvet, for at finde ud af, i hvilken grad det kan lykkes at lave en vækststandsning, der sikrer fuldt vækststop og god skindfasthed.

Det har været noget af en opgave, da løsningerne har haft hver deres akilleshæl.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Michael Stolberg-Rohr fra MSR Plant Technology har rodet med mekanisk vækststandsning siden 2018 og har nu forfinet en teknik, der laver kontrolleret knusning af vækstpunktet i planten uden at skære. Med to tandhjul, der kører mod hinanden modsat kørselsretningen, bliver stænglen knust lige over jorden og plantematerialet skubbet ned mellem kammene.

Maskinen hedder Crown Crusher og er blevet kørt med på anden sæson.

I nogle tilfælde, kan det lykkes med en overkørsel med Crown Crusher alene eller sammen med en kombineret eller efterfølgende behandling med Mizuki. Derfor handler det ikke så meget om, at det skal være enten kemisk eller mekanisk.

- Det handler om at lave en hybrid mellem de to og gøre det i de sorter, hvor det er den eneste mulighed for at komme i mål, uden brug af Reglone, siger Michael Stolberg-Rohr.