Lyt til artiklen:

Vend hver en sten

00:00
Hastighed: ???x
01:52

Ord som innovation og disruption bliver slynget ud til højre og venstre blandt virksomhedsledere, politikere og debattører. Jeg lader ofte ordene gå ind ad det ene øre og ud af det andet, fordi det blot er ord uden nogen substans eller virkelighed.

Men når jeg ser, at der er folk, der opfinder nye produkter til landbruget, der gør en arbejdsgang lettere, smartere eller det giver en bedre bundlinje, kommer der handling bag de luftige ord, og så bliver det spændende.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Søren Kristensen samlede som ung teenager sten på sin fars mark. Det blev han så træt af, at han holdt fast i tanken om, at det måtte kunne gøres lettere. Nogle år senere udviklede han en stensamler, fik den sat i produktion, og nu er den solgt i tæt ved 100 eksemplarer herhjemme og i Sverige.

Det var et lavpraktisk problem, han løste til UG med et produkt, som har en enkel konstrueret og nemt at bruge.

Disse små opfindelser bidrager til at lette hverdagen og tidsforbruget på bedrifterne. Også med ting, som man ikke i forvejen havde tænkt over kunne gøres anderledes og lettere.

Lige nu kører projektet Vækst i agroindustrien - powered by data, hvor Aarhus Universitet, Dansk Agroindustri, Seges og Teknologisk Institut arbejder sammen om at løfte de deltagende virksomheders idéer om brug af data sammen med fysiske produkter for at løfte den samlede værdi af produkterne.

Gennem præcisionslandbrug er satellitdata blevet værdifuldt, og på samme vis kan data og databehandling fra andet udstyr til eksempelvis korntørring og opbevaring være med til at sikre højere værdi for de høstede afgrøder og hjælpe med at træffe bedre beslutninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her er det data-teknologien, der bliver inviteret indenfor og skal løfte opgaven i stedet for en svingarm, der løfter sten op på en vogn. De har hver deres rolle at udfylde, og sammen viser de, at innovationen i landbruget bestemt ikke fejler noget.