Sammenlign både købere og sælgere, før du dækker dig af.

Landbruget er en traditionel branche i en global verden. Meget handel foregår manuelt - med en telefon i hånden og en sælger i den anden ende. Men ved du reelt, om det er den rigtige pris, du handler til? Hvor mange priser har du fået, og hvor langt væk vil du hente korn til dit foder, hvis prisen er rigtig?

I fremtiden kan du fortsat handle foder via telefonen. Det foregår bare via en app, hvor du kan sende din handel i udbud og sikre dig den bedste pris via handelsportalen: Commoditrader. Med den bliver det muligt at byde på korn og råvarer i hele Europa samt at sammenligne både købere og sælgere og deres varer. Hyo har besøgt en ny bruger, der er startet op på portalen umiddelbar før høst.

citat start

Platformen giver mig en
pejling på priserne i et
afgrænset område,
og jeg kan dække mig af,
når prisen passer mig

citat slut

En pejling på prisen

Frank Johannesen er direktør og medejer af Klitgaard Agro ved Hals med opdræt af 120.000 slagtesvin og Civagaard med 4.500 søer og deres smågrise. Her blander de alt foder til smågrisene selv og en del af foderet til slagtesvinene. Det løber op i 12.000 til 14.000 tons foder om året, der skal produceres. Derfor er prisen på kornet ikke ligegyldig.

- Commoditrader har fat i noget genialt. Platformen kan give en markedsmæssig pejling på priser i et geografisk afgrænset område. På den måde kan jeg få en indikation af, hvad prisen bliver, og dække mig af, når prisen passer mig, siger Frank Johannesen. Han har besøg af Ida Boesen, medstifter af Commoditrader, der skal introducere ham til platformen.

Betingelserne skal være på plads

Ida Boesen forklarer, at platformen kan håndtere alle de mange forskellige kontraktvilkår med endelige logistikpriser, så Frank og hans kollegaer reelt set kan sammenligne priser fra alle sælgere i ét overblik. Teamet bag Commoditrader har i udviklingen af platformen fokuseret på, at det skal være nemmere at sammenligne betingelser og priser fra både købere og sælgere.

- Jeg har kigget lidt på udbud og logistikpriser, og det er interessant, at det rent faktisk kan betale sig at købe korn fra andre landmænd på sydhavsøerne og transportere det til Nordjylland, som priserne er lige nu (Red.: Midt i juli), siger Ida Boesen.

Frank Johannesen er helt klar over, at de rette betingelser for handlen skal være på plads, før en handel kan finde sted.

- Specielt her i høst er det en god måde at finde avlere tæt på, som kan levere korn på de betingelser, jeg har. Det skal lægge helt fast, hvem der vejer og laver analyser af kornet. Terminer og mængder er noget vi i hele tiden drøfter, pointerer direktøren. Han vil primært bruge platformen til råvareindkøb og få en fornemmelse af, hvordan Klitgaard Agro gør sig attraktiv som handelspartner.

Hvordan afdækkes risikoen?

Frank Johannesen er meget interesseret i, hvordan risikoen på kornhandel kan dækkes af. Han mener, at fremtiden skal inkludere mere futurehandel for at dække den fysiske handel af. Men det ændrer ikke på, at dyrene skal have noget foder her og nu.

- Det bliver spændende at se, om vi får nogle tons ind på vores annoncer. Det er gratis at oprette sig og helt risikofrit for mig, siger en forventningsfuld svineproducent, der sidder ved skærmen og følger med i handlen.

På Commoditrader er det muligt at vælge en kreditforsikring, der i gennemsnit koster 0,18 procent af købsværdien. Det giver en god risikoafdækning, når man handler med folk, man ikke kender.

- Synlighed i markedet er vigtigt. Her i høsten er der mange, som traditionelt vil dække sig af fysisk, og jeg håber, at de vil oprette annoncer på Commoditrader. Jo flere brugere vi har, jo bedre bliver platformen. Vi ser et stort spænd i priserne, siger Ida Boesen. Lige nu er der cirka 800 brugere på platformen, men det kræver dog mere data for at de endelige handelspriser kan blive tilgængelige for alle. Lige nu er det kun udbudspriserne, som er synlige og sammenlignelige, men det er jo de færreste handler, hvor der ikke forhandles frem og tilbage.