Lyt til artiklen:

Det er nu der skal saneres

00:00
Hastighed: ???x
02:21

Svinerådgiverne ser øget interesse for sanering, og flere soholdere tager nu saneringsplanerne frem fra skuffen.

- Med en salgspris på puljegrise helt ned til kr. 150 for en 30 kg's gris, i nogle tilfælde under, samt en produktionspris på en 30 kg gris, som nemt kan ligge 100 til 200 kr. højere pr gris, er det tid til at overveje sanering i de besætninger, hvor sundheden trænger til et løft, siger Pernille Elkjær, svinekonsulent hos SvineRådgivningen. Hun mener, at hvis du som soholder har overvejet sanering af besætningen, eller har en saneringsplan gemt i skuffen, så skal du se at få den taget frem og få regnet på det igen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Ingen ved hvor længe "puljeprisen" er så lav som nu. Men slagter man søer indtil fire uger før faring og kan få polte ind på et andet site for at løbe dem samtidig med at soholdet tømmes. Ja så har man kun tre til fire måneder uden salg af 30 kg grise i forår og sommer 2021, forklarer svinekonsulenten.

Flere polteproducenter har tæt på udsolgt

Pernille Elkjær mener at sanering kan være den bedste løsning, hvis man har lav sundhedsstatus, og ikke er bundet af en griseringaftale.

- Få regnet på om du er en af dem, hvor en sanering af besætningen lige nu vil være den bedste løsning, siger hun. Svinekonsulenten husker dog på, at hvis man har tæt til naboerne, så er det en god ide at tage en snak med dem, der har svinestalde i nærheden for at planlægge eventuel samtidig saneringen og undgå gensmitte.

En anden ting, man skal tænke over før man trykker på saneringsknappen er indkøb af nye polte.

- Soholdene i dag er blevet så store, at man ikke bare kan regne med at få leveret 1500 polte på gennemsnit 26 uger eller løbeklar fra samme leverandør med kort varsel. En del polte-producenter har tæt på udsolgt, derfor anbefaler jeg at få en snak med polte-leverandøren tidligt i planlægningen, siger Pernille Elkjær.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En vellykket sanering er baseret på at alle parter tages med på råd. Det gælder både besætningsdyrlæge, producent af polte, svine- og økonomikonsulenter samt bank og kreditgiver. Svinekonsulenten regner først på et produktionsteknisk budget for at finde et passende dyre-flow. Herefter bør oplysningerne sendes videre til økonomiafdelingen for at få et bud på det samlede budget for bedriften.

Seriøs interesse for sanering

Se også:

Seriøs interesse for sanering