Få bedre priser med digital og direkte handel.

På det europæiske marked handles for 430 millioner tons korn og råvarer om året. I gennemsnit handles alle tons cirka tre gange. Nogle gange bliver en last korn handlet over 10 gange, før lasten når sin aftager i produktionsledet. Hvis alle skal tjene penge på handlen, så bør der optimeres.

Dette - og uigennemskueligheden af markedet - har fået to kvikke kvinder til at udvikle en handelsportal for landmænd. En platform, der gør det nemt for landmænd at handle korn og råvarer både nationalt og internationalt - uden brug af fordyrende mellemled - og ved at åbne op for at sætte ens handler i udbud.

citat start

Når der handles direkte, glemmer man ofte kontrakten, men det tager platformen højde for, og det er også muligt at lave kreditforsikringer

Ida Boesen, medstifter og -ejer af Commoditrader

citat slut

- Vi har udviklet en digital handelsplatform til korn og råvarer, fordi vi har et håb om at gøre handlen mere sammenlignelig og dynamisk. Platformen skal give en større indsigt i de interessenter, der vil handle med landmanden. Det er meget centralt for os at skabe nem og direkte adgang til både købere og sælgere, siger Ida Boesen, der er medejer og -stifter af Commoditrader.

Logistik med et klik

Det er gratis at oprette en bruger og handle på platformen. For dem, der har behov for mere avancerede funktioner, er det muligt at tilkøbe yderligere funktioner, som for eksempel kreditforsikring. For Ida Boesen og Julie Koch Fahler, der står bag Commoditrader, har det været vigtigt at lave en gennemskuelig prisstruktur uden skjulte gebyrer. Målet er et mere åbent marked med priser, der er sammenlignelige.

- Man kan lave både købs- og salgsannoncer samt byde på annoncer, ligesom det er muligt at booke fragt direkte på platformen. Lige meget om sælger eller køber skal stå for fragten, udregner platformen den endelige pris inklusiv logistik. Logistikalgoritmen er central for at åbne markedet op og gøre alle potentielle handler sammenlignelige, forklarer Ida Boesen. Hun har sammen med Julie Koch Fahler brugt lang tid på at finde ud af, hvordan markedet er struktureret, og hvordan handlen med landbrugsvarer foregår.

- Vi vil gerne spille en stor rolle som landbrugets foretrukne handelsplatform. Derfor er det også nemt at oprette sig, og når adressen først er tastet ind, bliver fragten beregnet automatisk, supplerer stifterne af platformen. Man skal bare bestemme sig for, hvor langt væk geografisk man vil handle, så kan man få alle de annoncer, der er interessante. Via matrix-siden kan man danne sig et overblik over priser og annoncer på alle terminer. For oven filtreres ned så man kun ser de produkter, som man finder relevante.

En global portal for handel

Ida Boesen har hjulpet mange brugere af platformen i gang, og hun har lyttet meget til landmændenes ønsker. Hun havde forventet, at det måske var den yngre del af landmændene, der ville vise mest interesse i at blive brugere, men sådan er det ikke.

- Der er mange "ældre" landmænd, der er startet op på platformen. De er typisk mellem 50 og 65 år. Det er overraskende, men absolut positivt, forklarer Ida Boesen. Den største udfordring for nye brugere har været nogle af kontrakternes engelske ordlyd. Danmark har været test for opbygningen af platformen, der skal lanceres i østlande som blandt andet Rumænien. Viden om handel på tværs af grænser er helt central for handelsplatformen.

- Vi starter op i Østeuropa og har europæisk fokus. Jo større geografisk rækkevidde, jo bedre. Indsigten i markedet på europæisk plan er helt central for de beslutninger, som landmanden står overfor, når han går i markedet for at handle, slår Ida Boesen fast. Man kan segmentere annoncerne efter geografi, brugertype, kreditvurdering, betingelser og meget andet. Via kortet kan man nemt få et overblik over, hvor i landet købere og sælgere befinder sig.

Kreditforsikringer reducerer risici

For at sikre brugerne, laves en kreditvurdering af alle annoncører, og desuden kan der tilkøbes en kreditforsikring ved handler på Commoditrader.

- Når der handles direkte, glemmer man ofte kontrakten, men det har vi taget højde for her på platformen, hvor der laves juridisk gældende kontrakter på alle handler. Vil man risikosikre sig, er der mulighed for at lave kreditforsikringer til i gennemsnit 0,18 procent af handelsprisen, fortæller Ida Boesen. Det er verdens største kreditselskab Euler Hermes, der laver kreditvurderinger og forsikringer ud fra offentliggjorte tal i forskellige virksomhedsregistre, sygdomsregistre med mere. Commoditrader skal tjene penge på de tilvalg og services, brugeren ønsker at tilkøbe.

Mere data giver synlige priser

I skrivende stund er der omkring 800 brugere på Commoditrader. Når der kommer flere brugere og nok data, er det meningen, at priserne bliver offentlige på handlede partier for at give brugeren bedre indsigt i markedet.

- Der er helt klart flest bud på annoncer, hvor priserne fremgår. Og det lægger os meget på sinde, at priser og handler bliver gennemskuelige. Derfor er det også intensionen, at det skal være muligt at se priser på råvarerne, men vi bliver nødt til at have data nok, for at priserne skaber nogen som helst værdi for landmanden, fortæller Ida Boesen. Hun forklarer, at der i starten var flest salgsannoncer, men at der nu (midt juli) er flest købere, der annoncerer.

Digital handel hitter

Der er skudt flere digitale handelsplatforme frem. Senest har DLG lanceret en app, der ligesom Commoditraders platform skal fremme nabohandlen. Det mener Ida Boesen kun er kun godt, fordi der bliver sat fokus på at få digitaliseret handlen, så flere penge bliver i værdikæden og hos landmanden.

- Om det er handel med naboen, grovvaren eller handelshuse, betyder ikke så meget. Det vigtigste er, at man i branchen får optimeret på de store poster, og her kan digitaliseringen og åbningen af markederne få en rigtig stor betydning for landbrugets økonomi i fremtiden. Vi ser mange handelshuse rundt omkring i verden prøve at købe sig ind på denne udvikling. Det er enormt positivt for udviklingen, siger Ida Boesen. Hun mener, at digitalisering på sigt vil skabe mere åbenhed og transparens i markedet.

- Vi er dog af den overbevisning, at det er sundere for landbruget og konkurrencen, hvis det er en neutral spiller som faciliterer handlen. Det skulle jo nødigt gå sådan, at et stort handelshus sidder med al viden om hvor, hvilke partier ligger, og hvad der handles til, slutter medstifteren af Commoditrader.