Lyt til artiklen:

Lars Mathiesen (NB): SF har fået lov til at dræbe et erhverv

00:00
Hastighed: ???x
05:33

Prisen for at indgå i en aftale omkring erstatning til den danske minkbranche var for høj og aftalen for usikker for de berørte minkavlere og følgeerhvervene til, at Nye Borgerlige kunne sætte pen til papir mandag aften. Nu har minkavlerne få dage til at tage stilling til, om de vil acceptere et ukendt erstatningsbeløb eller om de vil sætte produktionen i dvale med mulighed for at genoptage produktionen efter 2022, og det er ifølge Lars Boje Mathiesen en helt urimelig situation at sætte minkbranchen i.

- Helt grundlæggende er det jo fordi Mette Frederiksen og regeringen ulovligt har nedlukket et helt erhverv, at danskerne nu står med en regning på 18. milliarder, siger Lars Boje Mathiesen til Maskinbladet efter regeringen mandag aften indgik en aftale omkring erstatning til den danske minkbranche på ekspropriationslignede vilkår med SF, Venstre og Liberal Alliance.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når statsministeren har givet den ulovlige ordre og sendt en kæmpe regning ud til danskerne som det nu er sket, så mener Nye Borgerlige, at det skal ske på en ordentlig måde, og det mener man ikke er tilfældet med aftalen, der blev præsenteret den 25. januar.

- Der skal være en fuld erstatning til minkavlerne, for de har ikke bedt om at få deres erhverv lukket ned - det er statsministeren, der ulovligt har lukket deres erhverv ned. Så selvfølgelig skal minkavlerne have fuld og hel erstatning, alt andet ville være vanvittigt med sådan et overgreb, som regeringen har begået, lyder det hårdt fra Torben Boje Mathiesen.

Planens tre store fejl

Hos Nye Borgerlige mener man, at den erstatnings-plan, der nu er indgået, har tre meget store fejl, hvilket er årsagen til, at partiet valgte ikke at være en del af aftalen.

- Vi siger selvfølgeligt ikke blindt ja til en aftale på 18. milliarder uden at have fået lov til at læse den ordentligt igennem eller før vi har kunnet få svar på vores spørgsmål omkring den, fortæller Lars Boje Matthiesen, som fortæller at han og de andre parter, der var indkaldt til et forligsmøde, fik tilsendt udkastet til aftalen få timer før de skulle tage endeligt stilling til indholdet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg tror, det er 16.23 helt præcis jeg får aftalen tilsendt - klokken 19.00 skal jeg sige ja eller nej til aftalen. Der er intet, der kan blive lavet om i aftalen, ikke så meget som et komma - det er take-it-or-leave-it, lyder kritikken af regeringens forarbejde, så for Lars Boje Mathiesener det vigtigt at få frem, at der - igen - ikke har været reelle forhandlinger i forbindelse med mink-skandalen, og planen har ifølge Nye Borgerlige meget store mangler.

- Den måde man har skruet det her sammen på, hvor man har lavet en dvale-ordning så elendig, hvor man har lavet erstatningsordningen så meget bedre, så gør man, at der sandsynligvis ikke er nogen, der vil vælge den her dvale-ordning, fordi man reelt set har et politisk ønske om at dræbe det her erhverv, siger Lars Boje Mathiesen og fortsætter:

- Det står vi helt af på i Nye Borgerlige; det mener vi simpelthen ikke skal med i en erstatningsaftale - der skal ikke være politik i en erstatningsaftale, lyder det fra Lars Boje Mathiesen, som mener, at dvaleordningen i aftalen reelt er en afslutning på minkbranchen i Danmark.

- Dvaleordningen går reelt set ind og dræber et erhverv, fordi det var det venstrefløjen, de ønskede. Den her aftale er en venstrefløjsaftale. SF, udover de har fået lov til at dræbe et erhverv, så har de fået 300 millioner kroner i den her aftale: 250 millioner i forlængelse af dagpenge på alle andre områder, hvilket intet har med det her at gøre, plus 50 millioner til nogle økologiske kostråd og et vejledningscenter, siger Lars Boje Mathiesen som også mener, at aftalen sætter minkbranchen i en urimelig situation.

- Vi er også meget kritiske i forhold til, at minkavlerne bliver tvunget til at vælge erstatning eller dvalemodellen inden de har fået en vurdering af deres gårde og deres aktiver. Det synes vi er en pistol for panden-tilgang, som vi ikke bryder os om.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Uafklaret økonomi

De berørte minkavlere kan godt rykke fra dvale-modellen og over til erstatningsmodellen, men har de først valgt erstatningsmodellen, så kan de reelt ikke vende tilbage til minkavlen igen, og det mener Nye Borgerlige ikke er rimeligt, når ingen af de berørte i branchen reelt ved, hvilken erstatning de har i vente.

- Det er jo vanvittigt. Enhver seriøs forretningsdrivende vil jo have en vurdering af den økonomiske situation inden man siger ja eller nej. Og det er jo også et tydeligt eksempel på, at denne aftale er rent politisk drevet, med et ønske om at dræbe et erhverv, og for at føje spot til skade, så giver aftalen minkbranchen dårlige kort på hånden, hvis de ikke kan acceptere den erstatning, de vil blive tilbudt, når alt er gjort op.

- Minkavlerne har ikke mulighed for at anke den her afgørelse, uden at de selv skal finansiere det hele. Det her er jo ikke noget minkavlerne har bedt om, det er jo ren ekspropriation, og der skal du selvfølgelig have en mulighed for at få din dag retten uden at det skal koste dig måske ti procent af det, du kunne have fået i erstatning, vurderer finansordføreren.

Lars Boje Mathiesen kalder det respektløst overfor minkavlerne, og han påpeger, at der i aftalen står anført, at der rent faktisk er seks procent af minkavlerne, der vil blive teknisk insolvente som følge af aftalen, og så kritiserer Nye Borgerlige også, at aftalen kun gælder for erhvervsdrivende, der har størstedelen af deres indtægt fra produktion relateret til mink.

- Man har lagt et snit ind på, at man skal have 50 procent af sin omsætning, som skal være relateret til minkavl. Det synes vi er fuldstændig uhørt. Det her, det er en ulovlig ting regeringen har gjort, og forhåbentlig ryger statsministeren i en rigsret og måske i fængsel for den ulovlighed hun har begået, men det må være op til retssystemet at afgøre, slutter Lars Boje Mathiesen.