Lyt til artiklen:

4.400 tons døde mink er stadig forsvundet

00:00
Hastighed: ???x
03:12

I følge et notat den 14. december fra Ministeriet for fødevare, landbrug og fiskeri mangler Fødevarestyrelsen stadig at redegøre for, hvor 4.400 tons af de aflivede mink er blevet af i det hektiske dage i november, hvor der i løbet af få dage blev nedgravet minkgrave i Viborg- og Holstebro Kommune.

I notatet kan man læse, at Fødevarestyrelsen har bortskaffet samlet 31.600 tons mink. Heraf er de 15.000 tons sendt til destruktion hos Daka, 1.700 tons mink er sendt til forbrænding, 10.500 tons er gravet ned i render ved Nr. Felding tæt ved Boutrup Sø i Holstebro Kommune og i Kølvrå ved Karup i Viborg Kommune.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I regnestykket mangler 4.400 tons, som notatet forklarer med "bortskaffelsen af disse afdækkes ved kvalificering af tallene for mink forbrændt på affaldsanlæg samt bortskaffede mink i renderne".

Minkene kan altså både være sendt til forbrænding eller være gravet ned. Ingen kender endnu svaret.

Det ryster Ulla Tørnæs (V) der kalder det utilstedeligt og ikke i orden. Hun har endnu engang rejst spørgsmålet om de forsvundne døde mink overfor fødevareminister Rasmus Prehn:

"Ministeren bedes oplyse, hvad regeringen har taget af initiativer for at afdække, hvor de 4400 tons forsvundne, døde mink befinder sig?

Ulla Tørnæs ønsker også at få oplyst tidshorisonten på, hvornår regeringen forventer at vide, hvor minkene befinder sig?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Opgravning om et halvt år

Et politisk flertal indgik søndag den 20. december en aftale om opgravning af de aflivede mink på militære arealer ved Karup og Holstebro.

Fødevarestyrelsen skriver, at minkene skal graves op og bortskaffes efter et halvt år, når de ikke længere udgør en smitterisiko.

- Hvordan kan regeringen forklare, at dengang minkene blev gravet ned udgjorde de ingen smitterisiko, og nu udgør de pludselig en smitterisiko, det hænger ikke sammen og skaber utryghed i lokalbefolkningen, siger Ulla Tørnæs (V).

Fødevarestyrelsen går nu i gang med at forberede forløbet, der indebærer udbud af flere opgaver og en tæt dialog med forbrændingsanlæggene om minkaffaldet.

Den politiske aftale er blandt andet baseret på et beslutningsgrundlag af 13. december fra Fødevarestyrelsen, som skitserer forskellige løsningsmuligheder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Efter udarbejdelse af beslutningsgrundlaget er der sket yderligere afklaringer af de mulige løsninger, fremvist til fødevareordførerne den 18. december, skriver Fødevarestyrelsen.

Tidligere har Fødevarestyrelsen og regeringen udtalt, at det krævede en fuld miljøgodkendelse - en VVM - redegørelse, at grave minkene op.

- Det er afklaret, at det som udgangspunkt ikke er nødvendigt med en fuld miljøvurdering af forløb med opgravning og bortskaffelse, skriver Fødevarestyrelsen.

Det er også afklaret, at der skal være en række udbud på opgaver som opgravning, transport og formentlig gylletanke til mellemoplagring.

Endelig er det afdækket, at der flere steder er brug for miljøgodkendelser og andre tilladelser, inden man kan gå i gang, skriver Fødevarestyrelsen.