Lyt til artiklen:

Minkjorden udgør ikke nogen miljørisiko ved Nordic Waste

00:00
Hastighed: ???x
02:18

Knap 200.000 ton minkjord fra minkgravene er kørt til jordrensning hos virksomheden Nordic Waste, som i disse måneder oplever et massivt jordsked med risiko for miljøpåvirkning af Alling Å og landsbyen Ølst.

Nu kræver Dansk Folkeparti svar fra miljøministeriet om risikoen for påvirkningen af miljøet fra minkjorden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I et spørgsmål i Folketinget spørger Nick Zimmermann fra Dansk Folkeparti miljøminister Magnus Heunicke, om jorden udgør i en risiko for miljøet.

Miljøministeren har spurgt Miljøstyrelsen som den verserende sag ved Nordic Waste. Ifølge Miljøstyrelsens oplysninger blev alle mink, fra de to minkgravområder ved henholdsvis Nr. Felding og Kølvrå, brændt.

- Miljøstyrelsen har derfor ikke oplysninger om, at der skulle være mink nedgravet ved Nordic Waste, som påvirker miljøet i området, skriver miljømisteren i sit svar til Dansk Folkeparti.

Nordic Waste fik 13 millioner for modtagelse af minkjord

Se også:

Nordic Waste fik 13 millioner for modtagelse af minkjord

Naturlig nedbrydning

Jorden fra minkgravene blev, ifølge Miljøstyrelsens oplysninger, placeret i den nord-nordvestlige del af Nordic Waste-grunden. Der er kørt cirka 200.000 ton jord fra minkgravene til Nordic Waste, oplyser Miljøstyrelsen.

- Minkjorden udgør derfor kun en meget begrænset del af det samlede jordskred, hvis minkjorden overhovedet er en del af jordskredet, skriver Magnus Heunicke.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I sit svar til Dansk Folkeparti forsikrer miljøministeren, at minkjorden ikke forventes at udgøre en risiko.

- Fra moniteringen ved de tidligere minkgrave er det tydeligt, at phenolerne, der udgjorde den største miljørisiko ved de nedgravede mink, er næsten fuldstændig nedbrudt som følge af naturlig nedbrydning. Dette må ligeledes forventes at være billedet for minkjorden ved Nordic Waste. Derfor vurderer Miljøstyrelsen umiddelbart, at miljøpåvirkningen fra denne jord er ubetydelig i forhold til den samlede vurdering af en miljørisiko i forbindelse med jordskredet, skriver miljøministeren.

Miljøstyrelsen betalte dengang Nordic Waste 13 millioner kroner for at modtage minkjorden.