Risikoen for at Covid-19 spredes til alle minkfarme i Blekinge er høj, mener Sveriges fungerende statsepizootolog Karl Ståhl.

Yderligere tre minkfarme i Blekinge er nu blevet ramt af corona, skriver det svenske landbrugstidsskrift ATL.

- Det er et meget begrænset område, hvor disse gårde er placeret, siger han og henviser i følge mediet til erfaringerne fra andre lande, såsom Danmark og Holland, hvor infektionen også har spredt sig fra farm til farm.

Alle minkavlere opfordres til at sende døde mink til det svenske veterinærinstitut (SVA), som tester dem for virus.

Den 23. oktober blev det første coronaudbrud konstateret i svenske mink. Den 5. november viste det sig, at infektionen havde spredt sig til yderligere ni farme, og i slutningen af ​​sidste uge viste det sig, at yderligere tre farme var ramt - alle i Blekinge. Således har infektionen spredt sig til 13 af de ca. 20 minkbedrifter, der findes i Sölvesborg kommune.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

I resten af ​​Sverige er der yderligere omkring 20 minkavlere.

Indtil videre er det uklart, hvordan infektionen har spredt sig til minkene.

- Vi ved, at nærheden til en inficeret farm er en risikofaktor. Der er sandsynligvis mange forskellige smitteveje. I nogle tilfælde er det sandsynligvis mennesker, siger Karl Ståhl.

Avlsdyr reddes

Andre potentielle bærere af minkbedrifter kan være undslupne mink, katte og måske fugle.

Indtil videre er der i Sverige ikke fundet muteret virus af den slags, der har skabt bekymring og ført til masseaflivninger i Danmark. Derfor mener Sveriges Landbrugsstyrelse og SVA, at avlsdyrene kan reddes under den igangværende pelsning. De fleste minkpelse kan bruges og eksporteres.

Blandt mennesker med tilknytning til minksektoren i Sölvesborg kommune er fem blevet testet positive for covid-19. Det er uklart, om de blev inficeret af mink, fortæller læge Bengt Wittesjö til radioprogrammet P4 Blekinge .