Selvom nogle restriktioner er lempet igen, gælder der stadig særlige regler for syv kommuner i Nordjylland. Danmarks Statistik har samlet data om de indbyggere, der er berørt.

Regeringen har indført særlige restriktioner i syv kommuner i Nordjylland efter frygten for en ny version af COVID-19, der kan findes i minkfarme.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den 5. november præsenterede regeringen nedlukningen, hvor det fremgik, at offentlig transport mellem kommunerne lukket ned, skoleelever sendt hjem og beskæftigede blev opfordret til at arbejde hjemme i kommunerne - som er Brønderslev, Frederikshavn, Hjørring, Jammerbugt, Læsø, Thisted og Vesthimmerland.

Fra 16. november blev offentlig transport kommunerne imellem åbnet op, mens skoleelever fra 5.-8. klasse blev sendt tilbage i skole. De resterende restriktioner gælder stadig i kommunerne. Danmarks Statistik har her samlet data om indbyggere og virksomheder i området.

Nedlukningen i de syv kommuner berører de 279.313 indbyggere, der bor der, hvilket svarer til 4,8 pct. af Danmarks befolkning. Det er ca. 141.000 mænd og ca. 138.000 kvinder.

- Målt på befolkning er Hjørring Kommune den største med ca. 65.000 indbyggere. Det er derfor også i Hjørring, vi ser flest skoleelever, beskæftigede og virksomheder, siger Kalle Emil Holst Hansen, der er specialkonsulent i Danmarks Statistik.

Den største aldersgruppe er 50-59 årige.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ca. 16.000 virksomheder

Offentlige og private arbejdspladser opfordres kraftigt til at hjemsende alle ansatte i ikke kritiske erhverv, lyder det i regeringens nye restriktioner for de syv kommuner.

Der er i alt ca. 16.000 virksomheder i kommunerne, hvilket svarer til 5,1 pct. af virksomhederne i Danmark. Størstedelen af virksomhederne i de syv kommuner ligger i Hjørring Kommune, hvor 22 pct. af virksomhederne ligger, efterfulgt af Frederikshavn med 19 pct. og Thisted med 18 pct.

Der er i alt for de syv kommuner flest virksomheder inden for branchen handel og transport mv. og branchen landbrug, skovbrug og fiskeri.

- Firmaerne i de syv kommuner adskiller sig fra resten af landet ved at være særligt repræsenterede inden for brancherne landbrug, skovbrug og fiskeri, siger Kalle Emil Holst Hansen og fortsætter:

- I fem ud af de syv berørte kommuner udgør landbrug, skovbrug og fiskeri mere end 20 pct. af virksomhederne, mens landsgennemsnittet er 8 pct. Kommunerne har også en generel overrepræsentation inden for industri mv., hvorimod Erhvervsservice er underrepræsenteret sammenlignet med hele landet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ca. 126.000 beskæftigede

Beskæftigede i kommunerne opfordres så vidt muligt til at arbejde hjemme, med mindre man varetager en kritisk funktion.
Der er 126.310 personer i beskæftigelse i de syv kommuner. Det svarer til 4,4 pct. af de beskæftigede i Danmark.

Ud af de beskæftigede arbejder flest inden for branchen sundhed og socialvæsen. Her arbejder 18,8 pct. af de beskæftigede i de syv kommuner. Herefter følger industri, hvor 16,3 pct. arbejder og handel, hvor 14,6 pct. arbejder.

13.600 elever sendt hjem

En af de nye restriktioner omhandlede, at eleverne på klassetrinene 5.-8. klasse blev sendt hjem fra skole. De kunne dog starte i skole igen fra 16. november. Der var i alt ca. 13.600 elever hjemsendt fordelt på de syv kommuner, hvilket svarer til 5,0 pct. af alle skolebørn på de klassetrin i Danmark.

Fakta om nedlukningen i Nordjylland

• Offentlige og private arbejdspladser opfordres kraftigt til at hjemsende alle ansatte.
• Beboerne blev opfordret at blive inden for kommunegrænsen, dog ikke dem, der varetager såkaldte kritiske funktioner. Fra den 16/11 blev der dog ikke længere opfordret til ikke at bevæge sig mellem kommunerne.
• Alle restauranter, caféer og værtshuse lukkes, dog er takeaway undtaget.
• Sportsaktiviteter og kulturaktiviteter som biografer og museer lukkes ned.
• Kollektiv transport til, fra og mellem de syv kommuner lukkes. Skolebusser er undtaget. Fra den 16/11 blev denne restriktion dog ophævet, således at det kun er offentlig transport til og fra kommunerne, der indstilles.
• Muligheden for at være 500 personer til siddende arrangementer afskaffes.
• Elever i 5.-8. klasse i grundskolen og studerende på videregående uddannelser skal have fjernundervisning. Fra den 16/11 blev denne restriktion ophævet.
Kilde: https://coronasmitte.dk/restriktioner-i-nordjylland