I det nordlige Irland tilføjer Finnebrogue Artisan en ny plantebaseret proteinfabriksudvidelse, der koster 25 millioner britiske pund, til deres ellers populære kødproduktionsanlæg.

Virksomheden, med base i Downpatrick, håber at skabe 300 nye jobs med udvidelsen af det, der kaldes 'Europas mest avancede fødevarefabrik'.

Med det dristige træk ønsker Finnebrogue Artisan at mere end fordoble deres omsætning fra 100 millioner britiske pund i 2020 til 220 millioner i 2023.

Den nye fabrik, der startede i juli, vil være på størrelse med tre Premier League fodboldbaner, og virksomheden hævder, at den vil være færdig i tide til 'Veganuary' - en begivenhed i Storbritannien, hvor man opfordrer folk til udelukkende at spise plantebaseret i hele januar.

Finnebrogue Artisan er kendt for sin nitrit-fri bacon. Dette nye anlæg er den fjerde nye fabrik på fem år og bringer virksomhedens samlede investering i denne periode op på 80 millioner pund.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Plantebaseret mad behøver ikke være ernæringsmæssigt usundt eller koste en bondegård, og den skal heller ikke smage som pap, siger Finnebrogue's administrerende direktør Andrew Nethercott og påpeger, at der er en stigende efterspørgsel fra en veluddannet og kræsen forbrugerbase i Storbritannien efter mere lækker, nærende, bæredygtig og prismæssig overkommelig mad - især plantebaseret mad.

- Disse flexitarer er vores marked. De mennesker, der køber vores 'Naked Bacon', fordi den er lavet uden nitrit, og vores 'Naked Sausages', fordi de er konserveringsfrie, er de samme mennesker, der i stigende grad søger en eller to kødfrie dage om ugen, siger Andrew Nethercott og fortsætter:

- Denne nye facilitet giver os mulighed for at give vores forbrugere den mere nærende og bæredygtige mad, de kræver. Det er bare det sidste kapitel i en rejse, der startede med, at vi kun omsatte tre millioner pund og beskæftigede 30 mennesker for ti år siden.

I 2023 er det Andrew Nethercotts mål, at omsætningen har nået over 220 millioner pund, og at de kan ansætte mere end 1200 mennesker i deres landlige hjørne af Nordirland.

Finnebrogues Naked-mærke er det største baconmærke i Storbritannien, der blev lanceret for tre år siden. Ifølge markedsundersøgelsesbureauet Kantar mistede den britiske baconindustri en million pund hver uge i 2019 midt i en spærre af sundhedsadvarsler relateret til nitrithærdet kød.

Naked-mærket udnyttede den tendens til at tjene 25 millioner pund i detailhandel. Det er fortsat det eneste masseproducerede bacon, der fremstilles uden nitrit - de hærdningskemikalier, der anvendes i de fleste andre bacon og skinker. Og som ifølge WHO er forbundet med colorektal kræft.

Finnebrogue er også en private label-leverandør af pølser og burgere til flere britiske supermarkeder og opdrætter egne hjorte og wagyu-kvæg på Finnebrogue-ejendommen.

Virksomheden har endnu ikke løftet sløret for den portefølje af produkter, de vil lancere i januar, men det forventes, at det vil være et forskelligartet produktkartotek.

- Finnebrogue er et godt eksempel på, hvad vores strålende fødevareindustri har at tilbyde. Storbritannien producerer noget af den fineste mad i verden, og vores madhelte har gjort et utroligt stykke arbejde med at holde nationen fodret de sidste udfordrende måneder. Jeg er meget glad for, at Finnebrogues helt nye investering vil give et værdifuldt løft til lokale beskæftigelsesmuligheder i Nordirland og fremme virksomheders ambition om at skabe og fremme god og overkommelig, britisk mad, siger George Eustice, der er statssekretær for miljø, mad og landdistrikter.