I slutningen af i år skulle de længe ventede nye ejendomsvurderinger for landbrugsejendomme være landet, men de er endnu en gang udskudt - denne gang til tidligst sommeren 2021.

Selv om det skaber usikkerhed om en landbrugsbedrifts vurdering på sigt, så giver det noget sikkerhed for de landmænd, der netop nu står og påtænker at føre et generationsskifte ud i livet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skriver Velas i en pressemeddelelse.

- Det giver landmanden noget sikkerhed på den måde, at vi kan lave et generationsskifte nu uden at få en træls overraskelse fra Skat. Vi ved, hvad alle aktiver er vurderet til, og vi kan bruge de hidtidige vurderinger som grundlag. Det giver mulighed for at handle på det helt rigtige grundlag, eftersom vi kan få finansieringen og regnestykket hos Skat på plads hurtigt. Det er en stor fordel, siger Susanne Møberg, chefrådgiver i Velas Skat & Selskaber.

Hun understreger, at man med de nye ejendomsvurderinger vil være låst på nogle områder, mens Skat sag for sag skal vurdere, hvad en given ejendom skal vurderes til. Og den vurdering kan lige så godt lande milevidt fra den oprindelige værdiansættelse, som den kan lande tæt på, fortæller hun.

- Kort sagt så har vi ingen idé om, hvad de nye vurderinger kommer til at betyde, andet end at vi hver gang skal bede om en fordeling og en værdiansættelse af aktiverne. I den periode vil vi så være fuldstændig låst, fordi alle beregninger og budgetter beror på den værdiansættelse - først når den er kommet retur til os, kan vi genoptage forløbet. Det vil helt sikkert forsinke processen i generationsskifterne, og jeg kan også forestille mig, at vi vil se nogle kedelige sager, hvor vurderingerne rammer meget ved siden af de oprindelige værdiansættelser, siger Susanne Møberg.

Hun anbefaler derfor, at man får sat gang i sit generationsskifte nu, hvis man skal nå at føre det ud i livet, før de nye vurderinger lander.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis man er ved at være klar eller bare går med overvejelser om at føre et generationsskifte ud i livet, så vil jeg råde folk til at komme i gang. Hellere i dag end i morgen. Lige nu har vi en vished om, hvad værdiansættelserne vil ligge på, og vi kan sige nøjagtigt hvor lang tid skiftet vil tage - det kan vi ikke, når de nye ejendomsvurderinger lander, siger Susanne Møberg.