Otte bestyrelsesformænd, seks direktører og lige så mange fusioner af både landboforeninger og rådgivningsvirksomheder.

Ved årsskiftet sætter Lene Havtorn sidste punktum i sin 41-årige karriere som direktions- og formandssekretær i LMO-regi, skriver LMO. Det har været en rejse gennem et massivt persongalleri, hvor hun har fulgt med fra første parket, når landbruget har haft medvind på de internationale markeder, såvel som når branchen har været midt i orkanens øje.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Embedsværket består

Lene Havtorn startede som elev i økonomiafdelingen i Viborg Amts Landøkonomiske Forening i 1979. Her udfærdigede hun først og fremmest regnskaber med en række af økonomikonsulenterne, men i 1992 blev hun foreningssekretær, hvor hun arbejdede med Jens Mortensen, der bestred formandsposten i foreningen i 15 år.

- Der er ikke en finger at sætte på Lenes arbejde, som altid sad lige i skabet. I dansk politik siger man, at politikere kommer og går, men embedsværket består - den rolle har hun bestridt helt fænomenalt, siger Jens Mortensen om Lene Havtorn, der løbende fik ny bestyrelsesformand og ikke mindst direktør i takt med, at landboforeninger og rådgivningsben fusionerede på stribe.

Og helt i dur med standhaftigheden i politikernes embedsværk, var det også naturligt for Lene Havtorn at sætte sig tungt på rollen som den livsnødvendige højre hånd, da Jens Mortensen trak sig tilbage, og Anders Ahrenfeldt efterfølgende indtog direktørstolen for foretagendet.

- Lene er fremragende, og hun har en særlig fornemmelse for, hvad både landmændene og personalet ønsker. Og hun er på ingen måde bange for at sige, hvad hun mener. Sådan noget vinder respekt, hvis man formår at gøre det på den måde, Lene gjorde det, siger Anders Ahrenfeldt og indtræder dermed i koret af tidligere formænd og direktører, der har nydt godt af Lene Havtorns kundskaber gennem årene, og som kendetegner hende som en standhaftig sekretær.

- Hun vidste alt om alt, og hun kunne give sparring på alt fra politik til rådgivning. Hun var uundværlig og gjorde tilværelsen som chef betydeligt nemmere, siger Leif Gade, der var formand for LandboMidt i et årti frem til 2008.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Landmændene skulle have det godt

Selv om Lene Havtorn af sine chefer er kendt som værende hårdfør og rap i replikken, gemmer hun også på en omsorgsfuld, ja nærmest moderlig side, når det kommer til kontakten til landbruget, skriver LMO i pressemeddelelsen.

Landmændenes ve og vel har nemlig altid været det vigtigste for hende, og det var en af grundene til, at hun flere gange stiftede erfagrupper for kvinder i landbruget såvel som krisegrupper for nødlidende landmænd.

- Det vigtigste for mig har været, at landmændene og familierne havde det godt i maven og var glade for tilværelsen. Derfor har jeg også altid talt landmandens sag, når der blev sparret med formændene eller direktørerne - jeg har nok mere landbrugserhverv i mit blod, end jeg har forretning, siger hun og påpeger derfor også landbrugets kriser som nogle af de skelsættende perioder i sin karriere.

- I krisetid ser man virkelig, hvordan der er behov for at snakke om andre ting end mælkeydelse og høstudbytte. Det handler om, hvad familien vil, og hvordan de kommer ud af kriserne sammen - så kan alt det andet altså være ligegyldigt, siger hun.

Når Lene den 19. december 2019 træder ud ad glasdøren hos LMO i Søften vil det være med en stolt mine. Stolthed over at have kæmpet landmandens sag, stolthed over sine kolleger og stolthed over at have været en del af branchen i mere end fire årtier.