Billedet af guldsjakalen, der er taget midt på dagen 30. oktober, er usædvanligt, da det for første gang dokumenterer, at der også er guldsjakal i den vestjyske ulvezone, fortæller Erik Poulsen, redaktør af facebooksiden "Her er ulven i Danmark"

- Guldsjakalen er set på kameraet 100 meter fra en af de fårefolde ved Gryde Ås udløb i Storåen, hvor der i foråret 2018 blev dokumenteret flere ulveangreb på får og lam hos Storålam. Det er også i den del af ulvezonen, hvor borgere jævnligt ser ulve og har problemer med angreb på både får, kvæg og heste, siger Erik Poulsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vildtkameraet er opsat af en privatperson med bopæl i lokalområdet, og "Her er ulven i Danmark" har fået bekræftet af flere rovdyrkyndige personer, at billedet viser en guldsjakal.

- Vi har oven i købet set et lignende vildtkamerafoto fra sidste uge, hvor alt tyder på, at det også er en guldsjakal, der er fotograferet i den vestjyske ulvezone. Det er i sig selv interessant, at guldsjakalen kan få lov til at opholde sig så tæt på det større rovdyr ulven, men det stiller også nye krav til rovdyrforvaltningen i Vestjylland, da guldsjakalen i lighed med ulven har vist sig at være et stort problem for fåreavlere. Forskellen er dog, at guldsjakalen ikke er så strengt fredet, hvorfor Naturstyrelsen uden videre kan udstede en reguleringstilladelse, siger Erik Poulsen.

Angreb på naturfår

Det er tidligere sket i Sønderjylland efter guldsjakal-angreb på to fårebesætninger. I sommeren 2018 var det også en guldsjakal, der gentagne gange angreb naturplejefår på Harboøre Tange. Selv om det var Naturstyrelsens egne arealer, der blev afgræsset til fordel for truede engfugle i et EU-støttet projekt, valgte man dog i det tilfælde at undlade regulering.

Guldsjakal er konstateret flere steder i Jylland siden juni 2015, hvor der blev fundet en trafikdræbt han ved Karup. I Vestjylland blev en guldsjakal desuden skudt under en rævejagt ved Thorsminde i februar 2017. Det hidtil eneste foto af levende guldsjakal i Midt- og Vestjylland stammede fra Nordsalling i marts 2017.

Det seneste guldsjakal-angreb på får er fra den 2. oktober i år, hvor et lam blev dræbt ved Skærbæk i Sønderjylland: tvsyd.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs mere om guldsjakalen på ulveidanmark.ku.dk.