Kendt Fendt-sælger kan fejre 30-års jubilæum med de grønne traktorer.

Finn Dam Jensen er navnet. På fødselsattesten står der 1946, og i 30 år har han solgt Fendt fra Starup. Oprindeligt hed arbejdsgiveren Alex Pedersen, men da han solgte forretningen, fulgte Finn med i købet, så nu står der TBS Maskinpower på lønsedlen, skriver virksomheden i pressemeddelelse.

Finns karriere startede i bilbranchen indenfor reservedele. I 1974 blev han ansat ved DL AM's tekniske afdeling i Ullerslev på Fyn hvor han var til turen i 1981 gik til KHD's nybyggede importcenter i Vejen. 1. februar 1989 kom han så til Fendt i Starup, hvor karrieren som Fendt-sælger tog fart. Dengang var det mest traktorer med 150-200 hk, der nåede frem til større gårde, godser og maskinstationer i hele Danmark, for Fendt-traktorerne blev solgt direkte fra importøren til slutkunderne.

Senere blev det udvalgte forhandlere, der i samarbejde med importøren solgte Fendt-traktorer og AGCO kom ind i billedet som distributør. Kundegruppen er her næsten den samme som for 30 år siden. Maskinstationerne fylder meget i ordrebøgerne men også de landmænd der selv driver deres gårde er begejstrede for Fendt.

Da Vario-transmissionen holdt sit indtog

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

I Finns tid med Fendt er der naturligvis sket meget teknologisk udvikling med Fendt-traktorerne. Spøger man Finn er nogle af de største revolutioner da Fendt i 1993 stort set skiftede hele programmet ud fra og med 300-serien til og med 800-serien. Men den helt store revolution kom i 1995 da den første traktor med Vario-transmission blev lanceret. Det var en Fendt 926 Vario. Traktoren vakte opsigt og mange ville bestille den allerede inden, den for alvor kom på markedet i Danmark. Men før Finn måtte sælge de første, skulle værkstedet sende mindst 2 mand på skole i en uge på fabrikken i Tyskland. Det var ikke så almindeligt dengang, men folkene kom hurtigt afsted og snart rullede de første Fendt Vario traktorer ud fra Starup. Så var Vario-epoken startet og snart blev transmissionen så succesrig, at alle efterspurgte traktorer med Vario. Nu fås alle Fendt-traktorer med Vario.

En anden markant nyhed var introduktionen af 1000-serien med op til 517 hk. Den synes Finn simpelthen er et mesterværk. ?Det er på mange områder en suveræn traktor til de rigtigt krævende kunder. Stor, potent og uhyggelig effektiv, når den får lov at spille med musklerne. Samtidigt ? og det er ekstremt vigtigt for moderne traktorer ? er den brændstoføkonomisk og meget brugervenlig. Og så er den flot! Man bliver ganske enkelt i godt humør af at se på den?.

Langvarige relationer bygget på tillid

Når man spørger Finn om hvad det bedste ved jobbet som sælger er, kommer svaret prompte: De loyale kunder! Finn har op gennem tiden haft det store privilegie at følge adskillige kunder gennem alle 30 år, fulgt nye generationer tage over og solgt dem nye traktorer i takt med udviklingen. ?Jeg har f.eks. fulgt flere maskinstationer opstå som en sidebeskæftigelse hos en landmand, se dem vokse og udvikle sig til store, driftige forretninger med mange traktorer og serviceydelser. Og også haft den glæde at levere traktorer til flere generationer landmænd på samme gård. Det giver arbejdet ekstra glæde ved arbejdet.?

Finn tror selv at de langvarige relationer bunder i gensidig respekt mellem ham og kunderne. ?Jeg har aldrig prøvet at blande mig i deres drift, for det ved de meget mere om end mig. Til gengæld ved jeg meget om traktorer og bestræber mig på en vis ordentlighed i salgsarbejdet. Det tror jeg kunderne godt kan lide?.

?Det er i grunden ikke så svært, som mange tror?, siger han. ?For mig har det altid handlet om at behandle alle folk ordentligt. Lytte til deres behov, afdække mulighederne og lade være med at sælge dem en for lille traktor, hvis budgettet ikke rækker til den store, de har brug for. Hellere sige nej og forklare hvorfor, end være utroværdig?.

Ud over glæden har Finn også kunnet høste et mere kontant udbytte af de langvarige relationer og den gensidige respekt med sine kunder. Han har mange år ligget i top-5 over bedst sælgende Fendt-sælgere i Danmark, men det er ikke noget den beskedne traktorsælger skilter meget med.

20.000 timer er ingen alder for en Fendt ? det er 72 år heller ikke for en sælger

Noget Finn holder meget af, er at ?møde? en brugt traktor, som han selv solgte som fabriksny for mange år siden. ?Når man tænker på, hvad sådan en gammel Fendt-traktor med 25-30.000 timer på tælleren har været med til op gennem tiden, så kan man næsten blive misundelig ? altså lige bortset fra de tunge arbejdsopgaver?.

Finn ved ikke helt nøjagtigt hvor mange nye og brugte Fendt han har solgt op gennem tiden, men det er mange! ?Hvor mange af dem, jeg har haft ved flere gange, ved jeg ikke, men det er ikke så få, for nå maskinstationerne har kørt 4-5 år med deres nye Fendt'er skifter de dem typisk og får en god byttepris. Den brugte traktor er imidlertid stadigvæk en moderne traktor med et højt udstyrsniveau og derfor en god traktor for den selvstændige landmand. Populært sagt kører maskinstationerne toppen af prisen på de 5 år og landmændene får glæden af traktorerne i de næste mange år.