Det er ved at være en fast begivenhed på Agromek: Lely inviterer de robot-indehavere indenfor, som har haft en særlig stabil drift.

Barren var denne gang, som sidst, sat ved 2.500 kg mælk i døgnet i 365 dage i træk. Dem var der hele 63 af i det forgangne år, og det er en kraftig forbedring i forhold til sidste Agromek. Dengang var det 26 stk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mange af de landmænd, som havde klaret kravet, var mødt op til et lille traktement bag Lelys stand. Flankeret af Lely-plakater, Lely-kaffekander og ditto slikkepinde til de medbragte børn, blev navnene på robotindehaverne læst op. - Målet er måske næste gang, at barren skal være 3.000 kg i døgnet, sagde direktør for Lely Nordic, Jan Brøgger Rasmussen.

Tørt blev det et sted bemærket i salen:

- Så kan jeg godt finde de første par ting, I skal rette, blev der råbt til stor morskab for de fremmødte, inklusiv Jas Brøgger Rasmussen.

God dansk fodereffektivitet

Lely har gennem årene indsamlet tonsvis af data fra malkerobotterne, og nogle af dem blev læst op. Særligt var opmærksomheden rettet mod Holland, som af naturlige årsager er et godt land at sammenligne med.

Af Lelys tal kunne man blandt andet høre, at Danmark er bedst med fodereffektiviteten, sammenlignet med træskolandet. Mens man i Holland i gennemsnit har brugt 20,7 kg kraftfoder for at producere 100 kg mælk, har man i Danmark kun skullet bruge 13,8 kg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Af Lelys tal blev det også fremhævet, at den gennemsnitlige kælvningsalder i Danmark er 25 måneder, mens den er næsten identisk i Holland: 25,5 måneder.

I forhold til antallet af robotter pr. bedrift, viser tallene også, at brugerne af Lelys malkerobotter har større bedrifter i Danmark. I Holland har man typisk 2 robotter pr. bedrift, mens man i Danmark har 3,2.

?Èn alarm hver 14. dag?

Ved arrangementet deltog Kristoffer Larsen, som er fodermester på en bedrift i Sønderjylland med 140 køer. Her er ydelsen høj: 13.100 kg EKM leveret, og celletallet er 120.000.

Men på trods af dette har man her klaret sig med blot to robotter.

- Vi cirka én alarm hver 14. dag. Det er faktisk ret godt. Når der endelig er én, kan der selvfølgelig godt komme flere lige i træk, men vi er bestemt tilfredse, sagde han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De modeller, man kan finde på den bedrift, er henholdsvis den nyeste, Astronauten, og en A3 med nu 11 år på bagen.

?Min chef har sværget til robotter, lige siden han fik dem ind i staldene. Personligt er jeg også mere tilfreds med det. Jeg kan bedre lide at malke på den måde i forhold til at arbejde i en malkestald,? sagde Kristoffer Larsen.

Del deltagende landmænd modtog hver to flasker vin og et diplom.