Mere end hver fjerde virksomhed i agro- og fødevareindustrien melder om mangel på kvalificeret arbejdskraft, og det samme gør sig gældende for hver femte landmand.

Derfor er regeringens udspil til rekruttering af international arbejdskraft et tiltrængt tiltag, mener Landbrug & Fødevarer i en pressmeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det går godt i Danmark, og rigtig mange danskere er i job. Desværre er bagsiden, at det sætter et yderligere pres på erhvervets muligheder for at skaffe arbejdskraft. Det er - nu mere end nogensinde - vigtigt, at vi får bedre mulighed for at rekruttere uden for landets grænser, siger Flemming Nør-Pedersen, direktør i Landbrug & Fødevarer og fortsætter:

- Ellers risikerer vi, at virksomhederne ender i en situation, hvor de bliver tvunget til at sige nej til ordrer og eksportaftaler.

L&F roser derfor også regeringens forslag om at sætte beløbsgrænsen ned, samt beslutningen om at annullere kravet om, at der skal oprettes en dansk bankkonto.

Mangel på faglært arbejdskraft

Det er især faglært arbejdskraft som mejerister, slagtere, smede, elektrikere og mekanikere, at fødevareklyngens virksomheder mangler.

Derfor ærgrer det også Flemming Nør-Pedersen, at forslaget om at tilføje flere stillinger på positivlisten ikke omfatter faglærte, men kun universitetsuddannelser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis den danske fødevareklynge skal blive ved med at klare sig i konkurrencen med udenlandske mastodonter, er det vigtigt, at vi kan tiltrække dygtige udenlandske hænder og hoveder. Det er guld værd for erhvervet, uddyber Flemming Nør-Pedersen.

Vismændene har bl.a. slået fast, at udenlandsk arbejdskraft bidrager positivt til dansk økonomi.

L&F glæder sig over, at regeringen lægger op til administrativt at forenkle landbrugspraktikantordningen f.eks. afskaffelse af sprogprøve.

- Landbrugspraktikantordningen giver os mulighed for at fremvise et højteknologisk og moderne landbrug over for potentiel arbejdskraft, siger Flemming Nør-Pedersen.

Det vil bl.a. betyde, at landbrugspraktikanter fra udlandet igen vil kunne være i Danmark i 18 måneder i stedet for 12 måneder.